Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2018

Warmterivier voor Schoterhoek II


Nieuwkoop – Het bedrijventerrein Schoterhoek II krijgt een 'warmterivier'; een ingenieus leidingensysteem dat warm afvalwater vanaf de waterzuiveringsinstallatie transporteert en zo de aan te sluiten bedrijven verwarmt. Door gebruik te maken van deze energiebron, wordt het bedrijventerrein volledig gasloos.

Wethouder Antoinette Ingwersen zet zich er voor in om dit industrieterrein zo duurzaam mogelijk te maken. En dat dit gebeurt met afvalwater van de waterzuiveringsinstallatie, is helemaal mooi. ,,Het is pionieren, Schoterhoek II wordt het eerste bedrijventerrein in onze regio dat gasloos wordt. Het zou geweldig zijn als we de warmte van de waterzuiveringsinstallatie ook kunnen gebruiken voor de Verwondering, het Teylers Park en misschien in de toekomst ook voor de huidige woningen in Nieuwveen. Of dat mogelijk is, moeten we onderzoeken. Daar vragen we nu ook geld voor bij de raad.''

Niet al die huizen en bedrijven kunnen door het warmtewater van de waterzuiveringsinstallatie verwarmd worden, daar is de wethouder zich van bewust. ,,Het mooie van dit system is, dat we er ook andere warmtebronnen aan toevoegen, zoals door panelen opgewekte zonne-energie. Er zijn ook bedrijven, die warmte produceren, waar je gebruik van kunt maken.'' En energie opgewekt door windmolens? ,,We denken niet aan windmolens voor extra opwekking. Er zijn nog heel wat zonnepanelen te plaatsen in onze omgeving.''

De gemeenteraad moet 1,5 miljoen euro beschikbaar stellen, om het warmtesysteem voor de Schoterhoek II aan te leggen en te onderzoeken of het systeem in de toekomst ook gebruikt kan worden voor de woonomgeving. De bedrijven die zich op Schoterhoek II gaan vestigen betalen 15 euro per m2 van hun pand betalen voor dit systeem. Daarmee wil de gemeente 1 miljoen euro ophalen. Ook zet de gemeente zich in om subsidies binnen te halen. Hierbij maakt de gemeente gebruik van de kennis bij het bestuurlijk samenwerkingsverband Holland Rijnland.