Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2018

Column


Levens

29 Levens staan op het spel en de gemeente kan deze levens redden. Maar laat dat voorlopig na. Het Hoogheemraadschap van Rijnland mag namelijk 29 bomen in Hoogmade kappen, omdat deze op 'particuliere grond staan'. De gemeenteraad heeft ooit wel bepaald, dat er kapregels zijn voor gemeentelijke en monumentale bomen, maar dus niet voor dit soort bomen. Het wordt tijd, dat dit gaat veranderen.

Bomen – ook als ze op particuliere grond staan – zijn namelijk meer dan iemands privé-bezit. Bomen dienen het algemeen belang en daarom zouden deze zuurstofscheppers vanaf een bepaalde stamomtrek niet meer zo maar gekapt mogen worden. Hier kan en moet de gemeenteraad regels voor opstellen. Tenminste, als je écht als politici begaan bent met alle duurzaamheidsdoelstellingen.

Nou zijn er onder u wellicht lezers, die denken: 'Oh, wat bomen, geen echte levens'. Maar bedenk wel, dat bomen waarschijnlijk 400 miljoen jaar geleden zijn ontstaan; tijdens het Devoon (een periode in de geologische tijdschaal). En door het aanwezige groen kroop de Tiktaalik, een krokodilachtige zoetwatervis, vanuit de zee het land op. En ontstond zo het eerste gewervelde landleven. Zonder de bomen zouden wij er dus niet zijn. En dat zorgt er voor, dat wij een verantwoordelijkheid richting deze bomen hebben.

Wethouder Inge van der Meer kan deze verantwoordelijkheid nu nemen. Het Hoogheemraadschap wil namelijk de afvalwaterzuiveringsinstallatie, waar deze 29 bomen om heen staan, verkopen. En de gemeente heeft het eerste recht op koop. Hoe eenvoudig is het nu, om als potentiële koper te eisen, dat deze bomen blijven staan. Maar hoe zit het dan met die molenbiotoop? Inderdaad staat er 350 meter verderop een molen (en verder weg nog een tweede molen). Maar die bomen moeten nog veel hoger groeien (als ze dat inderdaad lukt) om de wind voor die molens echt weg te nemen. En mocht dat het geval worden, dan is het ook een optie om deze bomen te snoeien. En dan heb ik het niet over het 'horizontaal snoeien', waarbij de kettingzaag op 30 centimeter boven de grond wordt ingezet.

Wethouder Van der Meer – en de overige collegeleden – de bruidsweken na uw installatie zijn voorbij. Nu wordt het tijd, dat u kleur bekend en zullen wij inwoners ervaren of u zich in wilt zetten voor het redden van 29 levens. En gemeenteraadsleden: voer een vergunningensysteem in, waarbij bomen op particulier terrein van een bepaalde omtrek (dus dikte van de stam) niet meer zo maar gekapt kunnen worden. Want als u gelooft in de opwarming van de aarde en toename van heftige regenbuien, dan weet u ook dat bomen de beste natuurlijke manier zijn om veel van de overlast van dat water tegen te gaan. Een volwassen eik, bijvoorbeeld, kan zo'n 130 liter water per dag via de wortels opnemen.