Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

Dorpsraad vecht tegen windmolens


RIJNSATERWOUDE – Het bestuur van de Dorpsraad Rijnsaterwoude is fel tegen de plaatsing van windmolens langs de N207. Deze opwekkers van windenergie 'vernietigen' het open landschap van het Groene Hart, aldus Wil Duivenvoorden, penningmeester van het dorpsraadsbestuur.

Dinsdagavond bezochten de wethouders van de gemeente Kaag en Braassem het dorp Rijnsaterwoude. En ze spraken met het bestuur van de dorpsraad over onder meer de duurzaamheidsplannen in Zuid-Holland. Dat er iets moet gebeuren op het gebied van energieopwekking, staat buiten kijf. Maar dan geen windmolens of zonnepanelen, die het landschap aantasten, zo maakt Duivenvoorden duidelijk.

Duivenvoorden laat weten, dat er onlangs een bijeenkomst was in Boskoop, waar in zes werkgroepen gesproken werd over de plekken waar 'energievoorzieningen' geplaatst moeten worden. ,,Alle werkgroepen vonden, dat er ook windmolens langs de N207 moeten komen. Maar je moet niet het open landschap vernietigen. Al tientallen jaren willen we het Groene Hart open en groen houden. Dan moet je dit soort beslissingen niet aan goedwillende inwoners overlaten; dan wordt het een Poolse landdag.''

Volgens hem moet er juist ingezet worden op andere manieren van duurzame energieopwekking: ,,Kijk naar kernenergie. De nieuwste kerntechnologieëen hebben heel andere afvalstoffen, die goed te managen zijn. Of ga voor waterstof in combinatie met gewoon gas; dat kan een goede alternatieve energiebron worden.'' Nu besluiten nemen om windmolens te plaatsen vindt Duivenvoorden geen goede stap: ,,Iedereen loopt met zijn neus achter de windmolens aan. Maar we moeten juist gaan voor toekomstige alternatieven, die over twintig jaar heel goed uitontwikkeld zijn.''