Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2019

Onderkomens voor arbeidsmigranten


ROELOFARENDSVEEN – Vorig jaar stemde de gemeenteraad in met een voorstel dat ondernemers onderkomens mogen bouwen voor arbeidsmigranten. Roelofarendsveen krijgt de eer om als eerste dorp zo'n plek te krijgen. Vanaf oktober mogen 66 mannen en vrouwen, die hier betaald handenarbeid uitvoeren, komen wonen in een omgebouwd pand aan de Sotaweg.

Het bedrijf Wesselman Flowers bouwt een bedrijfspand om, voor goede woon- en slaapvoorzieningen. De arbeidsmigranten verblijven met maximaal twee personen op een kamer en hebben daarbij eigen verblijfsruimtes en sanitaire voorzieningen.

De omwonenden zijn minder blij. Een petitie tegen de komst van de arbeidsmigranten, die door het echtpaar Van Ruiten was opgezet, is massaal ondertekend. De huidige bewoners vrezen onder meer voor overlast van de tussen werktijd ontspannende arbeidsmigranten en waardevermindering van hun huizen. Overbuurman Jan Vos heeft een spandoek in de tuin hangen tegen de komst van de arbeidsmigrantenhuisvesting. Hij reageert: ,,Voor mij is het geen verrassing dat het (onderkomen voor 66 arbeidsmigranten, JD) goedgekeurd is. Voor mij is het wel een verrassing, dat het dorp nu wakker wordt. Ik overweeg een bezwaarschrift in te dienen. Dit is een polderklucht! Ik denk dat één bedrijf belangrijker wordt geacht dan de direct omwonenden, de school die een eindje verderop zit en de tuinbouwbedrijven aan de Sotaweg. Het college heeft dit nu besloten, dat er 66 bedden mogen komen. Maar het is nog niet het einde!

Rob van Ruiten is projectleider huisvesting bijWesselman Flowers. Hij laat weten, dat het bedrijf wel degelijk rekening houdt met de zorgen van e omwonenden. Zo komen de ingangen van de woonomgeving niet vlak bij de bestaande huizen. En als de arbeidsmigranten buiten wilen zitten, dan kan dat op een speciaal aan te leggen recreatieplek achter het terrein. Dat ongeveer zeventig meter verwijderd is van de huizen. Wethouder Inge van der Meer verwacht, dat het allemaal wel goed komt: ,,De kans is groter, dat het goed gaat. Wat is het belang van deze mensen om herrie te schoppen, met het risico om het land uitgezet te worden?'' De verwachting is dat het gebouw, omgedoopt in ‘Pride’, dit najaar in gebruik wordt genomen. Na een jaar evalueert de gemeenteraad het beleid rondom de huisvesting van arbeidsmigranten.