Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2019

Monumentenbeleid op de schop


KAAG EN BRAASSEM – Eigenaren van gemeentelijke monumenten in Kaag en Braassem kregen maandagavond hoopvol nieuws te horen van wethouder Inge van der Meer. Als zij hun pand willen restaureren, moeten ze nu nog veel geld betalen aan gemeentelijke leges. En dat is niet eerlijk, zo oordeelt Van der Meer. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen’’; we kunnen een meldingsplicht invoeren in plaats van leges te heffen.’’ Bij een meldingsplicht hoeven de monumenteneigenaren dus niets te betalen.



Veel van de monumenteneigenaren die maandagavond tijdens de raadsvergadering in de zaal zaten, hadden het liefst dat de monumentenstatus van hun huis of ander object gehaald wordt. Ze maken zich zorgen over een lagere verkoopprijs van hun woning en ook is er geen blijheid over de eis, dat plannen voor restauratie door een professionele en dure architect moeten worden opgesteld. De gemeenteraadsleden lieten niet het achterste van hun tong zien. Alle partijen gaan de komende maanden nog nadenken, of het huidige monumentenbeleid van Kaag en Braassem wordt aangepast. Alleen fractievoorzitter Jan van der Geest (VVD) was duidelijk: ,,Geen enkele monumenteneigenaar vraagt hier of ze hun pand mogen afbreken. Ze zijn trots op hun bezit, maar de voorwaarden zijn dermate onredelijk dat het tijd is voor verandering. Alles wat er verandert ten opzichte van nu kan alleen maar een verbetering zijn.’’