Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juni 2019

Bouwen zoveel mogelijk in stedelijk gebied


KAAG EN BRAASSEM – Al jaren wil de Provincie, dat nieuwe woningen zoveel mogelijk binnen bestaand stads- en dorpsgebied (BSD) worden gebouwd. Maar Kaag en Braassem wil juist heel veel nieuwe huizen hebben buiten de bebouwde kernen.

De Provincie wil het kwetsbare Groene Hart beschermen tegen al te veel woningbouw. Zo is er al lange tijd een trek gaande van de dorpen naar de steden. Bovendien zijn gemeenten als Kaag en Braassem en Nieuwkoop kwetsbaar vanwege de bodemdaling. Schattingen geven aan, dat de bodem de komende decades daar 60 centimeter gaat inzakken. Daarnaast stelt de Provincie, dat nieuwe huizen vooral moeten komen op plekken waar er goede knooppunten voor het openbaar vervoer zijn.  

Waar 79% van alle bouwplannen van Alphen aan den Rijn binnen de BSD ligt, geldt dat voor slechts 30% van de bouwplannen van Kaag en Braassem. Dat wordt slechts voor een deel veroorzaakt door het project Braassemerland, waarbij honderden nieuwe huizen in het buitengebied van Roelofarendsveen komen. Volgens de Provincie zijn er allerlei plannen, die Nieuwkoop en Kaag en Braassem hebben, die te veel buitenstedelijk zijn. Dat baart de Provincie zorgen. In een gesprek met de bestuurders van deze beide gemeenten krijgen zij te horen, dat ze eerst de bouwplannen binnen de BSD moeten realiseren. Pas als daar geen ruimte meer is, kan eventueel gekeken worden naar uitbreiding buiten de kernen.

Albertine Stolk, woordvoerder van de Provincie, laat weten: ,,Projecten die al eerder zijn goedgekeurd, zoals Braassemerland, staan niet ter discussie. Het valt ons wel op dat slechts 30 procent van de nieuwe plannen in de gemeente Kaag en Braassem binnenstedelijk is. Daarmee wijkt deze gemeente fors af van een aantal andere gemeenten, die veel meer binnenstedelijk bouwen. Over nieuwe locaties willen we dan ook graag met de gemeente in gesprek.’’
Bij wethouder Floris Schoonderwoerd is de boodschap aangekomen: ,,We moeten fors gaan schrappen in onze plannen voor het bouwen in het beschermde Groene Hart gebied. Niet alles wat wij van plan zijn, zal gaan gebeuren.’’ De wethouder liet wel weten, dat hij desalniettemin in overleg met de provincie toch blijft proberen om op kleine schaal aan de randen van de dorpen in Kaag en Braassem nieuwe woningen te realiseren.’’