Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 juni 2019

Niet bang zijn voor tienerjongetjes


KAAG EN BRAASSEM – Als ondernemer moet je oppassen, dat jouw digitale gegevens niet gestolen worden. Hackers zijn er in allerlei soorten, maar wie een beetje goed oplet en zijn apparatuur goed beveiligd, kan ’s nachts rustig slapen. Professioneel hacker Stan Hegt introduceerde enkele tientallen ondernemers donderdagavond in de wereld van cybercrime.

Hackers willen computers vanwege verschillende redenen binnendringen: voor geld, informatie, het berokkenen van schade of het verspreiden van fake news. Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hebben weinig te vrezen van tienerjongetjes, die vooral uit zijn op het veranderen van hun rapportcijfers. En de ingehuurde hackers, die door de overheden van allerlei landen betaald worden, zullen de kleine zelfstandigen ook wel met rust laten. Net zoals de ‘Anonumus’ hackers, die zich juist inzetten om geheime informatie boven water te halen.

Maar de beroepscriminelen zijn wel een bedreiging; zijn kunnen via het achterhalen van een wachtwoord inbreken in jouw systeem. En zo bank- en creditcard gegevens doorverkopen aan anderen. Inmiddels is de verkoop van die data een miljoenenbusiness geworden. Veel van dat geld gebruiken de criminelen om te investeren; zo wordt gestolen geld weer witgewassen, lichtte Hegt toe.

Tijdens deze ‘bewustwordingsavond’ in het gebouw van de Rabobank kondigde Hegt aan, dat hij van alle aanwezigen cybercriminelen zou maken. Die belofte werd niet waargemaakt. Na anderhalf uur hadden de aanwezigen weinig meer gehoord, dan dat ze hun computers en mobiele telefoons goed moesten beschermen. Met het gebruik van veel verschillende wachtwoorden, een ‘tweestapsverificatie’, zodat je voor iedere keer dat je inlogt, een tweede wachtwoord moet intypen. En volgens Hegt is ‘Windows Defender’ een gratis optie om ieder computersysteem te beveiligen.