Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 juni 2019

Burgemeester boos op Cyclus


KAAG EN BRAASSEM – Het gemeentebestuur van Kaag en Braassem is boos op afvalverwerkingsbedrijf Cyclus. De kosten vallen veel hoger uit dan gedacht en daardoor zit de gemeente met een tegenvaller van 55.000 euro. Burgemeester Marina van der Velde verwijt Cyclus-directeur Krapels, dat hij ,,informatie niet tijdig en onvolledig heeft aangeleverd’’.

De berekeningen van de kosten, waar Cyclus mee aan komt zetten, leiden tot opgetrokken wenkbrauwen bij de ambtenaren van Kaag en Braassem, zo blijkt uit een gemeentelijk document. ,, Er is ambtelijk informatie gewisseld, waarbij vanuit de gemeente vraagtekens worden gezet bij de transparantie en controleerbaarheid van de geleverde gegevens van Cyclus. Tot het laatste moment waren bepaalde zaken onduidelijk en werden er vanuit Cyclus nieuwe feiten naar voren gebracht.’’ Hierdoor ging Kaag en Braassem er begin dit jaar van uit, dat de kosten 50.000 euro hoger zouden uitvallen. Daar komt nu nog eens 55.000 euro bij. Deze extra kosten worden doorgerekend aan de inwoners en leiden ongetwijfeld tot hogere lasten.

Vorig jaar is Kaag en Braassem overgegaan op diftar, waarbij inwoners extra moeten betalen, op het moment dat ze hun restafvalbak laten legen. Hierdoor is meer PMD-afval (plastic, metaal, drankkartonnen) en gft-afval apart ingezameld. Cyclus geeft aan, dat dit door de inzet van extra menskracht en materieel, gezorgd heeft voor hogere kosten. Die kosten zouden hoger zijn, dan de uitgespaarde bedragen aan de verwerking van het restafval.

Voor burgemeester Marina van der Velde is de maat vol. Ze heeft Cyclus-directeur Krapels in een brief gewezen op zijn verantwoordelijkheid. ,,Binnen uw organisatie zijn nog de nodige verbeterslagen door te voeren, om iedereen op het juiste moment volledige informatie te kunnen verstrekken. Wij verwachten dat het proces voor 2019 beter ingericht wordt en dat verwachtingen over en weer helder zijn, opdat iedereen zijn rol goed kan invullen.‘’

Krapels vindt dat de extra kosten vallen onder de ‘1% regel’’. Hij gaat er van uit, dat Kaag en Braassem de extra kosten keurig zal betalen. Bij Cyclus was niemand beschikbaar voor commentaar.