Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 augustus 2019

Stikstof


KAAG EN BRAASSEM – Alle bouwprojecten, die leiden tot een toename van de stikstof, staan op losse schroeven. Dat komt door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Ook voor Kaag en Braassem kan dit verstrekkende gevolgen hebben.


Uit ambtelijke stukken blijkt, dat het beweiden en bemesten voortaan niet meer vergunningvrij kan gebeuren. En alle bestemmingsplannen die nog niet onherroepelijk zijn, moeten weer worden gecontroleerd op de stikstoftoename. Mogelijk heeft de PAS ook gevolgen voor de gemeentelijke plannen voor het realiseren van bedrijventerreinen.


Al hoopt wethouder Yvonne Peters, dat het zo’n vaart niet zal lopen. Kaag en Braassem heeft het ‘geluk’ dat het dichtstbijzijnde Natura2000 gebied op circa zeven kilometer afstand van de gemeentegrens ligt. Hierdoor kan momenteel een bouwproject van vijf huizen nog wel plaatsvinden binnen Kaag en Braassem, maar heeft de gemeente Nieuwkoop dat geluk niet. Omdat Nieuwkoop namelijk vlak naast een Natura2000 gebied ligt. ,,Of het bedrijventerrein Drechthoek II een gevoelige locatie is, moeten we uitzoeken.’’


Ze maakt zich wel zorgen over de gevolgen van de PAS: ,, We weten wel wat de uitspraak is, maar het is heel lastig om voor alles en iedereen de consequenties te voerzien, behalve voor de gemeenten Nieuwkoop en Noordwijk, die Natura 2000 gebieden binnen hun grenzen hebben. Hoe het uitpakt voor de boeren is ook ingewikkeld. Ik zie er niet direct voordelen in, anders dan dat het ook belangrijk is, dat we de natuur moeten beschermen.’’