Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 augustus 2019

Toch sloop


OUDE WETERING – De beeldbepalende panden aan de Kerkstraat 1 en 2 mogen van het college van burgemeester en wethouders gesloopt worden. Hiermee is de eigenaar van deze gebouwen de winnaar geworden van een al jaren durende strijd. 


Vijf jaar lang zette het college de eigenaar onder druk, om de panden op te knappen. Maar hij weigerde dat. Ook een last onder dwangsom van 75.000 euro maakte geen indruk. Gedurende de strijd raakten de panden steeds verder in verval en zij zijn nu reddeloos verloren, zo blijkt uit een adviesrapport van een onafhankelijk ingenieursbureau. Door de slechte staat van het onderhoud en de constructie, die niet ‘deugdelijk’ is, ontstaat er een onveilige situatie. Op meerdere plaatsen in de gevels van de panden zitten scheuren en het pleisterwerk ontbreekt, ook bladdert het schilderwerk op meerdere plaatsen en laat dit los.


Wethouder Petra van der Wereld: ,,Op een gegeven moment is een pand zodanig geworden, dat je alleen maar kan slopen. De muren staan op omvallen. Dat kan gevaarlijk zijn voor de buren.’’ Ze vervolgt: ,,Nu krijgt meneer zijn zin, een soort van. De panden mogen gesloopt worden.’’

De eigenaar heeft een vergunning om nieuw te bouwen, maar die vergunning wordt door de gemeente ingetrokken. Is dit niet een soort van wraak? Dat de gemeente een vergunning intrekt, omdat ze op een ander punt haar gelijk niet krijgt? Van der Wereld: ,,Dit is actie op reactie. Die vergunning was afgegeven, op de voorwaarde dat de beeldbepalende gevels in stand gehouden zouden worden. Daar is geen sprake meer van.’’