Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2019

Column


Onrust


Vooropgesteld, waarde columnlezer, ik gun iedereen op deze aardbol een fantastische woning. En als bedrijven gebruik maken van de inzet van arbeidsmigranten, dan moeten de ondernemers er ook voor zorgen, dat deze mensen degelijk gehuisvest worden.


Maar de manier waarop er met de mensen in het buitengebied van Ter Aar en Woubrugge omgegaan wordt, is beneden alle peil. Het begon enkele jaren geleden, toen het gemeentebestuur alles in het werk stelde, om varkenshouder Kroes uit het dorp Woubrugge te plaatsen en naar de Kruisweg te plaatsen. Dat leek nog loffelijk, omdat veel inwoners van Woubrugge geen stankoverlast meer kregen van de varkens.


Met de komst van de varkens aan de Kruisweg, zag de eigenaar van Golden Way Stables er echter geen brood meer in om onderdak te verhuren aan allerlei paarden. De paardeneigenaren willen namelijk in een frisse buitenlucht hun dieren verzorgen en de stalhouder gaat nu op zoek naar een andere plek. De eigenaar van het terrein heeft daarom besloten om zijn bezit over te dragen aan een bedrijf dat daar 400 arbeidsmigranten wil huisvesten.


En hiermee verandert de leefomgeving van de buitengebiedbewoners binnen enkele jaren radicaal. Van een onbezorgd leventje in het Groene Hart dreigen ze nu te moeten zuchten onder stankoverlast en krijgen ze een complete woonwijk naast zich.


Het college van burgemeester en wethouders eiste, dat de initiatiefnemer met de buren gaat praten om hun reacties te noteren. Vervolgens komt de mededeling, dat de reacties ‘wisselend’ zijn en het gemeentebestuur neemt dit voor zoete koek aan. Er is echter niets wisselend aan de reacties die ik gehoord heb van de omwonenden. Ze maken zich zorgen over waardeverlies van hun woningen, maar vooral om de veiligheid van hun kinderen (lees: dochters). Of die angst nu terecht is of niet; een goed gemeentebestuur moet die zorgen omarmen en zelf in gesprek gaan met de omwonenden om te kijken hoe de angsten verlicht kunnen worden. Want uiteindelijk komt de behuizing voor de arbeidsmigranten er, vanwege de gemeentelijke bemoeienissen om de varkenshouder naar het buitengebied te plaatsen.