Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2019

Duurder


KAAG EN BRAASSEM – Alleenstaanden moeten flink dieper in de eigen buidel tasten, waar het gaat om de vaste tarieven voor de afvalstoffenheffing. Het college van burgemeester en wethouders stelt namelijk voor om deze tarieven met bijna 35% te verhogen. Huishoudens waar meer mensen verblijven krijgen een lastenverzwaring van ‘slechts’ 6%. In 2021 zal er geen verschil meer zijn in de vaste lasten tussen eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens.

Het voorstel van dit college past in de wens van de gemeenteraad om alle huishoudens hetzelfde vaste tarief voor de afvalstoffenheffing te laten betalen. Aangezien eenpersoonshuishoudens toch al minder afval hebben, zijn hun variabele kosten (het geld dat ze moeten betalen per keer dat je het restafval langs de kant van de weg zet of in een ondergrondse container dumpt) toch al lager.

Wethouder Yvonne Peters laat weten, dat de hogere tarieven veroorzaakt worden doordat de afvalverwerking steeds duurder wordt. En dat inwoners nog meer geld zouden moeten betalen, als de gemeente geen diftar zou hebben ingevoerd. Nu betalen eenpersoonshuishoudens nog 138 euro aan vaste lasten en dat wordt volgend jaar 186 euro. Meerpersoonshuishoudens betalen 13 euro meer en zijn volgend jaar 223 euro kwijt.

Aan Peters is de vraag gesteld waarom er überhaupt nog vaste lasten betaald moeten worden. Als je de inwoners namelijk écht wilt stimuleren om het afval goed te scheiden, zouden ze alleen maar per afvalzak of restafvalbak moeten betalen. En dan enkele tientjes per keer. Maar dat leidt volgens Peters tot een te groot financieel risico voor de gemeente. Terwijl dit systeem nu al niet kostendekkend is. Het college is van plan om het afvalverwerkingssysteem binnen vijf jaar helemaal kostendekkend te maken. Dat kan door minder kosten te maken of de tarieven verder te verhogen.