Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 februari 2020

Gassen met restwarmte


OEGSTGEEST – De gemeenteraad worstelt met de vraag hoe er moet worden omgegaan met de wens van de landelijke overheid om gasverwarming naar het graf te dragen.

Raadslid Rolloos (VVD) is geen voorstander van de invoering van een ‘warmtenet’, waarbij de huizen in Oegstgeest moeten worden verwarmd met onder meer restwarmte van bedrijven uit de Rotterdamse haven. Hij pleit er voor, om nog niet op deze trein te stappen en eerst te kijken of er andere en voor de inwoners betaalbaardere alternatieven zijn.

Ook raadslid Van der Hoeven (CDA) maakt zich zorgen. Hij verwees vorige week naar het nieuws dat de berekeningen over de energietransitiekosten voor de inwoners helemaal fout waren. En dat het overstappen van gas naar andere energiebronnen de huizeneigenaren duizenden tot tienduizenden euro’s meer geld gaan kosten, dan eerder werd voorgespiegeld.

Wethouder Glasbeek wist dat eigenlijk al eerder, zo gaf hij aan: ,,Als je kijkt naar de enormiteit van de opgaven zou ik het een moeizame zaak vinden als je van tevoren vastlegt op woonlastenneutraliteit. Het is niet zo, dat er van heel erg veel extra kosten sprake zou zijn. We weten dat nog niet. We tasten daarover nog in het duister.’’ Hij probeerde de raadsleden gerust te stellen: ,,Op lokaal niveau gaan we de eerstkomende paar jaren niet inzetten op woeste dingen. We zetten eerst in op besparen van energie, zoals isolatie. Dat heeft een redelijke terugverdientermijn en krijg je nooit spijt van. We kijken binnen de regio met name naar toevoer van restwarmte uit Rotterdam. De kostenindicaties zijn op dit moment redelijk positief. We zitten niet aan te koersen op spijtmaatregelen, met enorm opdrijvende kosten.’’