Verdubbeling van monumenten
Nieuwkoop – Waardevolle gebouwen moeten behouden blijven, zo vindt het college van b en w van Nieuwkoop. De gemeenteraad bepaalt 23 april of het aantal gemeentelijke monumenten uitgebreid wordt van 54 naar 124. Donderdagavond spraken vertegenwoordigers van historische verenigingen met de raadsleden over de vraag, of die extra bescherming van de panden er nou echt moet komen.
Vrijwel alle gemeentelijke monumenten staan in Ter Aar en de oude gemeente Liemeer; daar hebben de bestuurders indertijd voor gezorgd. Maar ook in de plaats Nieuwkoop zelf staan nog genoeg waardevolle panden, die de status ‘gemeentelijk monument’ verdienen. Dit voorstel van het college zorgt voor lof, maar ook kritiek.
Maarten Blasse is samen met Hedi Hegeman eigenaar van een gemeentelijk monument, een voormalige dienstwoning bij de Tolhuissluis. Hij waarschuwt, dat met name historische panden aan de waterkant kwetsbaar zijn. ,,Kavels in Nieuwkoop zijn meer waard, dan de stenen die er op staan. Dus het is een optie om de panden te slopen, om er vervolgens iets nieuws te bouwen. Met name als het aan het water ligt.’’ Blasse vindt het goed, dat panden beschermd worden, ,,maar teveel monumenten aanwijzen is ook niet goed.’’
Flip Vonk van de Historische Vereniging Ter Aar blijkt zelfs tegenstander te zijn van het uitbreiden van de monumentenlijst. ,, Als je ziet hoeveel gemeentelijke monumenten u aan gaat wijzen en hoeveel mensen we gaan opzadelen met regeltjes, dan is dat een zware belasting. Heel veel panden hoeven niet op die lijst te staan. Mensen die zo’n pand kopen, willen het al onderhouden. Het is niet zo, dat ze het altijd willen slopen.’’ Fractievoorzitter Pien Schrama (Natuurlijk Nieuwkoop) wees er op, dat de aanwijzing van een pand tot gemeentelijk monument is bedoeld om het gebouw ook te beschermen nadat de huidige eigenaren zijn vertrokken. ,,Dat de mensen het nu willen onderhouden, hoeft niet te gelden voor de volgende eigenaren.’’
Marijse Romeijn hield een hartstochtelijk pleidooi om het smederijmuseum aan het Zuideinde in Nieuwkoop tot gemeentelijk monument te benoemen. Ruud Schrama, voorzitter van de Historische Kring Liemeer, verwelkomt de uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst, al mag de gemeente van hem wel meer subsidiegeld voor onderhoudskosten beschikbaar stellen aan de eigenaren. ,,Dat is nu 45.000 euro per jaar, dus 363 euro per monument. Dat is zeer weinig.’’ Maar volgens Piet den Hertog van Dorp, Stad en Land is dat niet nodig. Hij wees er op, dat de huidige monumenteneigenaren nu al minder subsidie aanvragen, dan er geld voor beschikbaar is. Als een pand eenmaal gemeentelijk monument is, dan zal niet snel veranderen, aldus Den Hertog. ,,Zo’n pand blijft tot in lengte van jaren monument. Al kunnen gemeenten na tientallen jaren wel bekijken of een monumentenlijst nog actueel is, of er nieuwe panden bij moeten komen of dat er monumenten van de lijst af gaan. Maar alleen het college van b en w heeft die bevoegdheid.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home