Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 maart 2020

Column


Keffend

Zullen we de gemeenteraad maar afschaffen, waarde columnlezer? Vorige maand waren de raadsleden ontzettend duidelijk richting het college: als er nieuwe huisvesting komt voor arbeidsmigranten, dan mag die huisvesting alleen gebouwd worden voor de arbeidsmigranten, die ook daadwerkelijk in Kaag en Braassem werken.

Het college van burgemeester en wethouders wilde liever, dat die huisvesting ook gebruikt kan worden door arbeidsmigranten uit de Haarlemmermeer, Teylingen, Nieuwkoop en andere buurgemeenten. Maar daar stak de gemeenteraad een stokje voor. Zo leek het.

Afgelopen week las ik de collegebesluiten door, waaronder de ‘Vaststelling beleidsregel Huisvesting arbeidsmigranten 2020’. En wat staat daar?: ,,De gemeente Kaag en Braassem heeft de voorkeur om arbeidsmigranten te huisvesten die voorzien in de behoefte voor arbeidsmigranten die werkzaam zijn in de gemeente.’’ Met deze zin kunnen de bouwers van de arbeidsmigrantenonderkomens vrijelijk hun gang gaan en worden ze niet belemmerd door de ‘eerst bouwen voor de eigen arbeidsmigranten-regel’. De term ‘heeft de voorkeur’ betekent in bestuurlijke woorden namelijk, dat dit geen regel is. En dat je jezelf er dus niet aan hoeft te houden.

Nou is er in deze gemeenteraad één partij, die geen wethouder levert en dus formeel een oppositiepartij is. Het CDA was heel duidelijk over de arbeidsmigrantenhuisvesting en deze partij overtuigde een meerderheid van de raadsleden om niet te bouwen voor arbeidsmigranten van buiten de gemeente. Als het college haar billen afveegt met zo’n raadsbesluit, zou je dus wel een motie van afkeuring of wantrouwen verwachten van de oppositiepartij. Helaas. CDA-fractievoorzitter Anja de Rijk laat weten het collegebesluit ‘te betreuren’: ,,De wijziging van het benodigde bestemmingsplan voor de huisvesting is aan de raad en daarin zullen wij wederom attenderen dat de huisvesting alleen voor eigen arbeidsmigranten zal moeten zijn.’’

De raad zou het hoogste beslissingsorgaan moeten zijn, waarbij het college de opdrachten van de raad uitvoert. Maar hier loopt de raad als een keffend hondje achter het college aan. Wat ik betreur, is dat de inwoners van Kaag en Braassem moeten leven met dit gemeentebestuur.