Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 april 2020

Noodmaatregelen door coronacrisis


Nieuwkoop – Burgemeester Robbert-Jan van Duijn heeft een winstwaarschuwing afgegeven voor de gemeente Nieuwkoop. Door de coronacrisis stijgen de kosten enorm; zo stromen de aanvragen binnen van zelfstandigen om financiële ondersteuning te krijgen. Toch komt er extra geld voor de non-profitsector.

Het college van burgemeester en wethouders heeft namelijk een half miljoen euro gereserveerd om maatschappelijke, culturele en sportinstellingen de komende maanden te ondersteunen. Er is ook goed nieuws voor organisatoren van evenementen, die niet doorgaan: de gemeentelijke leges worden kwijtgescholden. Daarnaast wil het gemeentebestuur ‘zo soepel mogelijk omgaan met subsidies en het maatschappelijk vastgoed’.

Dagelijks komen er veel telefoontjes binnen bij het gemeentehuis van zelfstandigen, die geen droog brood meer verdienen door de stilgevallen economie. Zij willen gebruik maken van de door de overheid ingestelde bijstandsregeling. Vorig jaar nog vroeg de gemeenteraad om de woonlasten vanaf 2021 minder hard te laten stijgen of zelfs te verlagen. Maar gisteravond besloten de raadsleden, dat ze deze ambitie laten varen. De politieke partijen wachten af, hoe slecht de financiële situatie van Nieuwkoop wordt.

De burgemeester: ,,Deze coronacrisis zal een effect hebben op onze begroting. Maar het is nog niet duidelijk in hoeverre.’’