Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2020

Duurzaam telen op herenboerderij


LEIMUIDEN – Een herenboerderij op de locatie Vriezekoop 4c; het college heeft hier een ‘positieve grondhouding’ over. Wel moeten de omwonenden op de hoogte gesteld worden van deze plannen en moet de initiatiefnemer hun reacties doorgeven aan het gemeentebestuur.

Bij de herenboerderij komt een vorm van duurzame en biologische landbouw, waarbij er zeer lokaal wordt voorzien in de productie van aardappelen, groenten, fruit, vlees en eieren. Het principeverzoek voor deze herenboerderij is op 3 maart ingediend. De gemeente is enthousiast, zo blijkt uit ambtelijke stukken: ,,Het levert een bijdrage aan de circulaire economie, het is innovatief en er is bovendien sprake van duurzame, biologische landbouw met de nadruk op een schoon milieu en bevordering van de biodiversiteit.’’ Ook komt de herenboerderij binnen bestaande agrarisch bebouwing. Enkele vervallen bouwwerken worden gesloopt, maar de stallen en schuren worden zoveel mogelijk opgeknapt en gehandhaafd als dierenverblijven.

Op het grondgebied van ongeveer twintig hectare kunnen diverse fruitsoorten geteeld worden, maar ook zestig verschillende groenten en aardappelen worden verbouwd en veevoer (voornamelijk gras) gekweekt worden. Daarnaast zouden maximaal 20 runderen, 20 varkens en 240 kippen (kippencaravan in de fruitboomgaard) onderdeel uitmaken van het bedrijf. Op biologische wijze worden op deze manier 200 huishoudens (ongeveer 500 monden) gevoed.