Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2020

Column

Melkkoe

Het gemeentebestuur heeft de alleenstaande huishoudens ontdekt; als melkkoe. Waar deze solowoners in 2019 nog ‘slechts’ 138 euro betaalden voor het vaste tarief van de afvalstoffenheffing, stelt het college van burgemeester en wethouders voor, om dit volgend jaar te laten stijgen tot 248 euro. Met het vooruitzicht, dat dit bedrag daarna nog verder omhoog kan tot 281 euro, zodat dan de inkomsten van de gemeente ‘kostendekkend’ zijn.

Zo langzamerhand loopt het de spuigaten uit. Doordat de ‘maakindustrie’ nog altijd geen oplossing heeft gevonden om oplosbaar verpakkingsmateriaal te gebruiken, moeten de inwoners almaar dieper in hun portemonnee tasten. Met een verdubbeling van de afvalstoffenheffing als trieste dieptepunt. Ondertussen krijgen we bijna dagelijks belerend te horen, hoe belangrijk het is om goed afval te scheiden. Maar meer scheiden – en dus de mogelijkheid voor bedrijven om van gebruikte materialen nieuwe producten te maken - leidt in deze samenleving niet tot minder kosten, maar juist tot hogere lasten.

Dit is niet meer uit te leggen. Helaas kijkt dit gemeentebestuur alleen naar de kostenberekeningen van afvalverwerker Cyclus. Deze afvalmoloch stampt een serie cijfers uit de grond en de bestuurders slikken het als zoete koek. Ze kijken niet naar manieren, om de kosten van de afvalverwerking omlaag te brengen, maar zien alleen de inwoners als schier oneindige geldboom om alle rekeningen te betalen.

En de kosten blijven maar oplopen; bijna vier ton meer naar ruim 2,8 miljoen euro; en dat alleen voor een middelgrote gemeente als Kaag en Braassem! De afvalverwerkingssector begint behoorlijk te lijken op de tabakssector: het product is niet goed voor ons, maar toch neemt de overheid geen maatregelen om het restproduct voorgoed uit de wereld te helpen. Waarom is het wel mogelijk, om heel Nederland van het schone gas af te halen, maar tonen de bestuurders niet de ballen om te bepalen dat de productiebedrijven vanaf 2030 alleen maar biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal mogen gebruiken?!