Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2021

Column

Geheimhouding

Tijdens de afgelopen raadsvergadering werden Marcella Kemper en Willem Wensing geïnstalleerd als commissieleden voor de VVD. Om dat mogelijk te maken, moesten alle raadsleden de digitale vergadering onderbreken om hoogstpersoonlijk naar het gemeentehuis te komen om daar anoniem te kunnen melden, dat ze geen bezwaar hadden tegen de aanstelling van deze nieuwbakken politici. Het is de vraag of Kemper en Wensing aan het eind van de vergadering nog net zo enthousiast waren over de taak die zij op zich hebben genomen.

De politici namen namelijk een groot deel van de tijd in om te praten over de vraag of bepaalde documenten geheim moesten worden gehouden. Gemeenteraadslid Eelke van den Ouweelen (Lokaal) merkte op, dat het college aan de raad vroeg om die geheimhouding op te leggen aan documenten, die tot nu toe vrij in te zien waren. “Ik zie een mistige toestand ontstaan. De verwarring wordt er niet kleiner op.’’

Tja, leg dat maar eens aan elkaar uit. Het bleek, dat Hart voor Oegstgeest vragen had gesteld over een onderwerp, waar de gemeente grote financiële belangen bij heeft. Het antwoord vanuit het college werd onderbouwd met allerlei documenten, maar de buitenwereld mag volgens het college niets van de inhoud weten. Na lang praten zag raadslid Tobias van der Hoeven (CDA) plotseling het licht: “De stukken die reeds openbaar waren, worden niet geheim, maar stukken in relatie tot de beantwoording van vragen door Hart voor Oegstgeest worden wel geheim? Dus als dingen in relatie tot elkaar gebracht worden, raakt dit in potentie aan de gerechtvaardigde belangen van de gemeente.’’

Burgemeester Emile Jaensch bevestigde, dat dit klopt. Maar het gegoochel met wel of niet openbaar bleef de politici duizelen. Elfred Bus (D66) moest erkennen: “Ik snap het niet, misschien moet u het herhalen. Het is blijkbaar te ingewikkeld voor mij.’’ Nico Janssen (PrO): “Ik heb dezelfde verwarring.’’

Als buitenstaander was dit politieke gegoochel al helemaal moeilijk te volgen. Maar in de raadsstukken wordt wel verwezen naar ‘Juridische positie gemeente herontwikkelingslocatie’ en als je dan met de term ‘herontwikkeling’ googelt op de gemeentesite van Oegstgeest komt er maar één link boven: de herontwikkeling van Endegeest en Overgeest. Maar dat blijkt niet de juiste insteek te zijn, dankzij een verspreking van CDA-raadslid Van der Hoeven, die refereerde aan het Hofbrouckerpark.

Beste raadsleden, burgemeester en wethouders; zeg dat dan meteen! En houd nou toch eens op met al dat stiekem gedoe. Waarom moet je keer op keer allerlei documenten compleet uit het daglicht houden, terwijl het simpelweg zwart maken van bedragen al genoeg moet zijn.

Van harte hoop ik, dat de nieuwe politici Marcella Kemper en Willem Wensing zorgen voor een frisse wind van openheid. Want de inwoners zijn het stiekeme en geheimzinnige gedoe met allerlei documenten ondertussen wel helemaal beu.