Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2021

Vragen over manier van benoemen

OEGSTGEEST – De gemeenteraad stemde vorige week in met de benoeming tot commissieleden van Marcella Kemper en Willem Wensing. Zij gaan de komende jaren de VVD-standpunten uitdragen.

Om er voor te zorgen, dat de raadsleden anoniem konden aangeven, of ze de komst van Kemper en Wensing wensten, moesten ze tijdens de vergadering naar het gemeentehuis komen, om daar op een briefje hun ‘ja’ of ‘nee’ in te vullen. Hiervoor werd de digitale vergadering een half uur onderbroken. Nadat de politici weer terug in hun huizen waren, opende burgemeester Emile Jaensch de vergadering weer. Niemand vroeg zich af, waarom al die raadsleden niet al voorafgaand aan de vergadering naar het gemeentehuis waren gekomen om dat briefje in te vullen.

Al gaf raadslid Eelke van den Ouweelen (Lokaal) wel aan: “Ik kom nu naar het gemeentehuis en het enige wat ik kan aangeven, is dat ik geen bezwaar heb tegen twee namen.’’ Van den Ouweelen gaf ook aan, dat hij nog steeds een vervelend gevoel had over de manier waarop de installatie van commissielid Frits van Dissel vorige maand gebeurde.

VVD-raadslid Sven Spaargaren (VVD) was toen namelijk nog niet vergeten, hoe hij en zijn politieke collega’s in december een veeg uit de pan kregen van Van Dissel, toen het Hart voor Oegstgeest-raadslid afscheid nam. Spaargaren spaarde Van Dissel niet en vroeg zich af, waarom Van Dissel eerst kritiek uitte op de handelwijze van het gemeentebestuur, maar vervolgens toch weer onderdeel wilde worden van dat gemeentebestuur. Omdat Van Dissel nog niet was geïnstalleerd als commissielid, kon hij zich hier niet tegen verdedigen.

Wat Van den Ouweelen betreft benoemt de burgemeester voortaan alle steunfractieleden, zonder dat andere politieke partijen moeten stemmen over de vraag of die nieuwe politici welkom zijn. Hij krijgt hierbij steun van raadslid Arne-Jan Vos (D66). Of de benoemingsprocedure voor toekomstige commissieleden ook daadwerkelijk gaat veranderen, is nu nog niet zeker. Daar moeten de raadsleden een apart besluit over nemen.