Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2021

Eerste editie Klein Montmartre

 


Noorden – Kunstenaars uit Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn en de wijde omgeving kwamen naar café De Klinker in Noorden om daar nieuwe kunst te creëren.

Sonja van Capel van Kessel is de bedenker van dit ‘Klein Montmartre’, dat ontsproten is uit de organisatie van Hart voor Kunst. Wie kent Montmartre niet? Het kunstenaarsplein in Parijs, waar kunstenaars en bezoekers elkaar ontmoeten. Waar mensen geïnspireerd raken door de kunst die ze zien en waar de kunstenaars zelf nieuwe indrukken kunnen verwerken in hun kunstwerken.

“Ik woon al vijftig jaar in Noorden en dit idee van het Klein Montmartre kwam spontaan in me opborrelen’’, informeert Van Capel van Kessel. “Lekker kunst maken bij de plaatselijke kroeg. Iedereen van Hart voor Kunst was enthousiast en liet weten: ‘Organiseer het maar!’ Klein Montmartre is door corona een paar keer uitgesteld, maar na 25 september kregen we groen licht van de gemeente Nieuwkoop, zolang we het maar buiten op het terras zouden organiseren.”

De schilders, maar ook een beeldhouwer en een poëet, zegden hun medewerking gratis toe. Ook zij genoten ervan om weer heerlijk buiten te zijn en in contact met het publiek te kunnen komen. Van Capel van Kessel is erg blij met de medewerking van café De Klinker. Zo kregen de kunstenaars een gratis lunch aangeboden. “Klein Montmartre is de symbolische start van het nieuwe leven!”, stelt Van Capel van Kessel enthousiast.

Ze vervolgt: “Het stukje kunstgebeuren is belangrijk. Noorden is een kunstenaarsdorp. Zeker in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Hier in Noorden zijn heel veel mensen van de Haagsche School bezig geweest, waarbij ze schilderden op straat en ze logeerden hier ook. Het is heel erg mooi, dat aan een eenvoudig dorp, wat Noorden toch is, zo’n kunsthistorie ten grondslag ligt.” Ze wijst om zich heen: “We zijn gek op de natuur en omgeving en de plassen hierachter en daar hoort een stuk kunst bij. Natuur en kunst kan ik niet los van elkaar zien. Deze editie van Klein Montmartre is de eerste keer en het smaakt naar meer!”