Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 november 2021

Eerste wijken mogelijk al vóór 2030 van het gas af

Noordwijk – De inwoners in het buitengebied moeten vooral zelf een alternatief regelen voor verwarmen van hun huizen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een presentatie over de ‘Transitievisie warmte’.

Voor de mensen, die ongeveer binnen de bebouwde kom wonen, zijn er meerdere mogelijkheden als vervanging voor het gas, waar we van de rijksoverheid van af moeten. Als alternatief wordt gekeken naar collectief bruikbare systemen, zoals het opwekken van warmte uit de bodem: geothermie of de aanleg van een warmtenet.

Ongeveer duizend huishoudens zouden ook gebruik kunnen maken van de waterwarmte uit het Oosterduinsemeer. Het gemeentebestuur van Noordwijk gaat de komende tijd kijken, welke wijken kansrijk zijn om te beginnen met aardgasvrije woningen. Dat kan al vóór 2030 gebeuren. Wie in een woning woont, die ruim dertig jaar oud is, kan overigens zijn borst natmaken. Om die huizen geschikt te maken voor gasloos verwarmen, moeten er grote investeringen gedaan worden, die tot 40.000 euro kunnen oplopen.