Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 november 2021

Praktijkondersteuner Jeugd biedt meerwaarde

Hillegom – Veel ouders gaan naar de huisarts met vragen over opgroeien, gedrag en opvoeden.

Regelmatig verwijst de huisarts deze mensen dan door naar allerlei vormen van jeugdhulp, maar met een consulttijd van een kwartiertje is het voor de huisarts lastig om de psychosociale of psychiatrische problematiek bij de jongere goed genoeg in te schatten. Voor de zekerheid wordt dan regelmatig doorverwezen naar de specialistische zorg, terwijl vaak ook de (goedkopere) niet-specialistische hulp van toepassing kan zijn.

Met het proefproject ‘Praktijkondersteuner Jeugd bij de huisarts’ dat tot 31 december duurt, is dat verbeterd. Veel jongeren werden doorverwezen naar de Praktijkondersteuner Jeugd, waarna een op de persoon gericht begeleidings- en zorgtraject kon worden opgezet. Het lukt de praktijkondersteuner om zo’n 40% van de jeugdigen zelf te helpen, waardoor specialistische jeugdhulp niet nodig is.