Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 maart 2023

Veel steun voor behoud bibliotheek

De gemeente Kaag en Braassem heeft nu verschillende bibliotheekvestigingen. Maar is dat genoeg of zijn er juist teveel plekken waar kinderen en volwassenen een boek kunnen lenen? Of is de tijd aangebroken voor een ‘bibliotheek 2.0’?

Deze weken ondervragen medewerkers van het onderzoeksbureau Opiniepeilers vele honderden inwoners in de verschillende kernen van Kaag en Braassem naar hun mening over de bibliotheekvestigingen. Daar zijn veel verschillende varianten van. Zo hebben Hoogmade en Woubrugge een afhaalpunt. Leimuiden heeft in Het Spant het komende jaar nog een ‘echte’ bibliotheek, maar gekeken wordt of dit ook een afhaalpunt kan worden. In Oud Ade / Rijpwetering zijn nu geen bibliotheekvoorzieningen, maar er is een plan voor een afhaalpunt in een basisschool. Een compleet nieuwe bibliotheek staat wel in de Tech-Campus in Roelofarendsveen.

Op een koude doordeweekse ochtend geven inwoners van Leimuiden hun mening. “Ik vind een bibliotheek belangrijk”, laat Gerrie de Vries weten. “De jeugd van tegenwoordig vindt het veel belangrijker om op hun iPad of telefoon te spelen, in plaats van boekjes te lezen. Toen onze kinderen lid waren ging ik ook altijd met ze naar de bieb. Dat is heel erg nodig voor hun ontwikkeling.” Zelf komt ze niet meer bij de bieb. “Ik heb nog genoeg leesvoer of ik koop gewoon boeken. Maar het is belangrijk dat niet alles weer naar de Veen toegaat.”

Het onderzoek is opgezet, omdat het gemeentebestuur graag wil weten hoe de bevolking denkt over de huidige vestigingen van de bibliotheek en hoe ze de toekomst van de bieb zien. Voor Susan Boogert is dat duidelijk. “We moeten de bibliotheek behouden, zoals die nu is. Ik zou het jammer vinden, wanneer dit een afhaalpunt wordt. Ik wil langskomen in de bieb, er rondkijken en dan een boek uitkiezen.”

Maar wat vindt u van een ‘bibliotheek 2.0’; een plek waar je niet alleen boeken kunt lenen, maar waar je ook mensen kunt ontmoeten? Boogert: “Daar zou ik voor openstaan. De verbinding met elkaar vind ik heel belangrijk. Het maakt mij niet uit of de bibliotheek in Het Spant is of wordt verplaatst naar de Ontmoeting. Maar het zou sneu zijn als de bieb verdwijnt. Er gaan al te veel dingen weg voor mensen, die niet de mogelijkheid om zelf weg te kunnen. De overheid wil, dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar vervolgens heb je geen voorzieningen meer in de dorpen. Wanneer Leimuidenaren aan anderen moeten vragen om hen naar de bibliotheek of het bloedprikken in Roelofarendsveen te brengen, bedreig je hun zelfstandigheid.”

Gradda Van Eekeres is het daar helemaal mee eens. Zij is samen met haar man een fervent gebruiker van de bieb in Leimuiden. “Mijn man en ik lezen graag detectives en streekromans. Dat doen we vooral ’s avonds, waarbij we samen in de woonkamer zitten.  Deze boeken halen we in de bibliotheek. Als de bieb hier verdwijnt, ga ik écht niet helemaal omrijden naar de Veen om daar naar de bibliotheek te gaan. Ik kom sowieso nooit in de Veen! Hooguit zal ik het boodschappen doen in Ter Aar combineren met een bezoek aan de bibliotheek, die daar staat.”

Voor haar is de bibliotheek veel meer dan alleen een boekenafhaallocatie. “Als je er loopt, zie je altijd weer een bekende. Dat zorgt ook voor het dorpsgevoel. In Ter Aar zie ik alleen maar vreemde mensen. Voor de oudere inwoners in ons dorp moeten er voorzieningen blijven, waar ze lopend en fietsend naar toe kunnen. Het mogelijk verdwijnen van de bibliotheek betekent de nagel in de doodskist van Leimuiden. Waarom kunnen er in Ter Aar wel twee bibliotheekvestigingen zijn en kan er ook een bieb in Nieuwkoop zijn? En hier zou dan die ene vestiging in Leimuiden verdwijnen?!”

De enquete kan ook digitaal ingevuld worden op de website www.kaagenbraassem.nl.