Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2023

Vijfsterren woonlocaties voor internationale medewerkers

Er is een woonrevolutie gaande. Voorbij zijn de dagen, dat internationale medewerkers weggestopt worden in oude, tochtige pandjes. Ruigrok Groep B.V. realiseert fonkelnieuwe woonlocaties, die deze regio zo broodnodig heeft om onderdak te geven aan de vele duizenden arbeidsmigranten, die onze economie draaiende houden.

Voor het bouwen van een onderkomen voor zo’n honderd tot 250 arbeidsmigranten moet je als onderneming enorm veel hobbels overwinnen. De belangrijkste uitdaging is, hoe je gemeentelijke bestuurders ervan kunt overtuigen van de noodzaak voor het realiseren van een woonlocatie voor internationale medewerkers. Ontelbare mooie initiatieven zijn hierdoor al vroegtijdig gestrand, laten Ton Slobbe, beheerder van onroerend goed, en Nick Tol, managing director van Ruigrok Groep B.V. weten.

Maar Nick heeft de afgelopen jaren een plan van aanpak uitgewerkt en opgezet, dat zorgt voor een win-win situatie voor de gemeenten, de internationale medewerkers, productiewerkgevers én omwonenden. Hij licht het toe: “Het duurde heel lang voordat je een locatie voor arbeidsmigrantenhuisvesting vergunningtechnisch voor elkaar hebt. De noodzaak voor goede huisvesting is echter hoog. Dat kwartje valt nu ook bij gemeenten, met wie we samenwerken om nieuwe huisvesting te realiseren.”

Convenant

Ruigrok en gemeentebesturen werken samen door het gebruik van ‘convenanten’. Een mooi voorbeeld van zo’n convenant is opgezet met de gemeente Aalsmeer. Nick: “We hebben afspraken gemaakt over de huisvesting, het beheer ervan, maar ook de manier waarop de bewoners worden ingeschreven en uitgeschreven in de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie, red.). Op die manier worden de internationale medewerkers inwoners van de gemeente, zolang ze in onze huisvesting verblijven. Het voordeel voor de gemeenten is, dat ze hierdoor zicht houden op de de mensen in hun gemeente en de mensen hebben ook toegang tot alle informatie die beschikbaar is. Daarbij is het ook voordelig voor de inkomstenstromen van de gemeente .” Dit komt doordat er afspraken zijn tussen de rijksoverheid en de Nederlandse gemeenten over het zogeheten ‘gemeentefonds’: hoe meer inwoners er in een gemeente verblijven, hoe hoger de subsidiegelden van de overheid zijn. Dit biedt overigens ook perspectieven voor de realisatie van andere woonvormen, zoals woningen voor spoedzoekers, vluchtelingen en mensen die in acute noodopvang terecht moeten, licht Nick toe.

Inmiddels heeft deze convenantsvorm nationale en internationale erkenning gekregen. Onlangs sprak Karien van Gennip, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vol lof over deze manier van samenwerking tussen Ruigrok en Aalsmeer . En ook was er in Polen een verkiezing van de beste Nederlandse uitzendbureaus, waarbij honderden organisaties met elkaar vergeleken werden. Ruigrok behaalde hier de derde plaats! Ton: “Daar zijn we trots op. Het laat zien dat je transparant bezig bent en het goed doet voor de werknemers.”

Gebruiksoppervlak

Huisvesting zal de komende jaren nog steeds een uitdaging blijven. De vraag naar werk is groot. Niet alleen in de Haarlemmermeer, maar ook in de Bollenstreek en de Rijn- en Veenstreek. De mannen informeren over de huisvestingsplannen die Ruigrok heeft. “We werken samen met het gemeentebestuur van Kaag en Braassem voor een nieuwe woonlocatie aan de Conservenweg 191 -197. Hier komen 250 arbeidsmigranten te wonen, die ieder minimaal 15 m2 gebruiksoppervlak hebben. Het zijn eigenlijk luxe appartementen met een eigen badkamer, toilet en leefruimte. De internationale medewerkers hebben daar hun eigen privacy, zodat ze zich prettig kunnen terugtrekken. Met goede en fijne woonruimtes zorg je voor tevreden medewerkers: dat is goed voor zowel de werknemer als de werkgever.”

Daarnaast is duidelijk dat het aantal arbeidsmigranten voor Aalsmeer de komende tien jaar met 16.000 internationale medewerkers zal groeien. “Nu werken alleen al rond de bloemenveiling Aalsmeer 24.000 arbeidsmigranten en dat worden er naar verwachting 41.000 mensen in 2030.. Niet alleen in Aalsmeer timmert Ruigrok aan de weg, maar ook op andere locaties zoals Zoetermeer en Teylingen liggen plannen voor vergelijkbare huisvesting “Ook in die regio’s zijn veel internationale arbeidsmigranten werkzaam. Zij verdienen het om prettig en veilig te wonen”, aldus Nick.

Gepassioneerd vervolgt hij: “De zorg voor de mensen gaat ons aan het hart. Waar het gaat om huisvestingskwaliteit lopen we nu in de top en dat willen we blijven doen. Dit is ook belangrijk, want het verzorgen van goede huisvesting voor onze internationale medewerkers is de enige juiste manier om te kunnen samenwerken met de bestuurders in de regio.”

Nick en Ton tonen de foto’s van de prachtige onderkomens en besluiten: “We laten graag zien waar we mee bezig zijn. Bij ons draait het om kwaliteit en transparantie; ook naar de omgeving toe. Bovendien doen we iets, waar we heel erg trots op zijn en daar vertellen we graag over.”