Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 maart 2006

Exposities geen kunst voor Kunstpromotie Voorhout

Voorhout, 07.03.06 - Werkgroep Kunstpromotie Voorhout is opgericht in 1992. Het initiatief hiertoe is genomen door de toenmalige burgemeester van Voorhout, mevrouw De Goeij. De Volksuniversiteit Voorhout wed gevraagd om kunstexposities te organiseren. Vier vrouwen namen de uitdaging aan. Riet Lippits vertelt over haar ervaringen.

door: Joep Derksen


“De allereerste expositie was uitsluitend bedoeld voor de Voorhouters. De titel van de expositie was dan ook: “Een Blik Op Voorhout”. Werkgroep Kunstpromotie Voorhout heette op dat moment ook nog: Voorhout Creatief. Deze expositie was een doorslaand succes. Sinds de eerste expositie zijn onze activiteiten bekend geworden in de gehele regio en daarbuiten. Mensen komen van heinde en verre om bij de opening van iedere nieuwe expositie aanwezig te zijn; uit onder meer Wassenaar, Den Haag, Hillegom, Haarlem, Leiden en natuurlijk Sassenheim en Warmond.

We waren een beetje bezorgd dat de bezoekersaantallen voor de exposities in het gemeentehuis van Voorhout veel lager zouden zijn, nu de afdeling burgerzaken naar Sassenheim is verhuisd. Dit valt echter 100% mee: de belangstelling is even groot als voor de gemeentelijke fusie. Overigens staat of valt ons enthousiasme niet bij de mate van opkomst, want we organiseren alle exposities volledig op vrijwillige basis. We ontvangen namelijk geen subsidie en hebben dat ook niet nodig.

Tot nog toe hebben we alleen geëxposeerd in het gemeentehuis van Voorhout, maar wellicht gaat dat in de toekomst veranderen. We bekijken ook de mogelijkheid om in Sassenheim te exposeren, maar de ruimte in dat gemeentehuis is vrij beperkt. Daar komt bij dat de grote glazen ruiten in Voorhout zorgen voor een prachtige lichtinval, wat de kwaliteit van de exposities weer versterkt.

Expositie

De huidige expositie die – gratis – te zien is in het gemeentehuis van Voorhout kan tot 13 maart bezichtigd worden. Van 21 maart tot en met 5 mei zal er dan weer een nieuwe expositie te zien zijn; niet alleen bronzen beelden van Christine Devine-Heyda, maar ook schilderijen van Inez Köhler. Momenteel exposeren de volgende kunstenaars. Kees Ballintijn is een echte fotograaf die een bepaalde techniek gebruikt bij zeefdrukken. Dit zorgt voor heel verrassende kleureffecten. Elly Deinum exposeert haar sieraden voor de eerste keer; de reacties zijn heel positief. Anne Hulleman maakt keramische beelden. De inspiratie voor haar huidige collectie heeft ze opgedaan in Egypte. Frieda Naaborgh maakt ook zeefdrukken en zij gebruikt een mooie vlakverdeling. Bertus de Korte heeft heel verrassende kunstwerken. Hij noemt het: “verhalende kleinplastieken”. Van onderdelen van klokken en wekkers maakt hij allerlei nieuwe ontwerpen: auto’s, speeltjes en veel meer”.

Riet Lippits vertelt verder: “Bij iedere expositie werken we met andere mensen. Een paar jaar geleden hadden we zelfs een wachtlijst van 2½ jaar. Momenteel ben ik al bezig met exposities voor 2007. Kunstenaars hebben ook een langere aanlooptijd nodig; ze werken graag naar een expositie toe. Ze willen niet allerlei designs binnen een week in elkaar flansen, maar willen zorgen dat hun beste kwaliteiten tentoongesteld kunnen worden”.

Anekdote

Op de vraag wat het meest is bijgebleven haalt mevrouw Lippits herinneringen op: “Een keer hadden we een expositie van mevrouw Nso Abomo uit Kameroen. Indertijd woonde ze in Voorhout. We wilden een speciaal iemand uitnodigen om de officiële opening te doen, maar dat deed ze liever zelf. We waren erg benieuwd hoe dat zou gebeuren en we werden niet teleurgesteld. Ze kwam in typisch Kameroenese klederdracht binnen, op blote voeten en met een groot Afrikaans drumtoestel. Een kwartier lang gaf ze een roffelpresentatie van jewelste!

Ook denken mensen vaak dat we voor de gemeente werken. Ze zien ons zo vaak in het gemeentehuis, dat ze ons ook vragen gaan stellen over gemeentezaken.”

“Is het organiseren van steeds weer een nieuwe expositie niet ontzettend vermoeiend en tijdrovend?” zo was de vraag. “Oh nee, helemaal niet! In mijn leven heb ik veel verschillende dingen gedaan, onder meer een paar jaar les gegeven aan de Volksuniversiteit Voorhout. Maar na een aantal jaren begint het bij mij steeds weer te kriebelen en ben ik op zoek naar een uitdaging. De Werkgroep Kunstpromotie doe ik nu al weer 14 jaar en het is steeds weer anders. Je komt met nieuwe kunstenaars in aanraking krijgt andere bezoekers, ziet allerlei verrassende ontwerpen en geniet steeds weer”.

“Hoe bereikt u de mensen? U heeft geen website, bijvoorbeeld?” “Inderdaad, we bereiken de mensen met een persoonlijke mailing. We werken ook niet met een lidmaatschap of iets dergelijks. Mensen die zelf aangeven interesse te hebben, krijgen voor iedere nieuwe expositie weer een persoonlijke uitnodiging. Soms stelt de Werkgroep deze uitnodiging samen en soms ontwerpen de betreffende kunstenaars zelf een invitatiekaart. We nodigen iedere keer zo’n 200 – 250 personen uit, en deze lijst wordt regelmatig vernieuwd”.

Voor meer informatie over de Werkgroep “Kunstpromotie” Voorhout kunt u contact opnemen met Riet Lippits: 0252 214 165.