Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 maart 2006

Jan Thijssen: "Ik ben al 72 jaar puur natuur, en jager bovendien"

Warmond, 15.02.06 - Jan Thijssen omschrijft zichzelf als een natuurliefhebber. “Ik ben al 72 jaar puur natuur, en jager bovendien” zegt hij van zichzelf. “Ik ben geboren met een geweertje in mijn bed”. Sinds hij 59 was, zit hij in de VUT en in zijn vrije tijd vangt Jan ratten en mollen; hij kan er uren over vertellen.

door Joep Derksen


Als mensen in Warmond zeggen: “Hij heet Jan en hij is jager”, dan is er maar één persoon waar men het over kan hebben: Jan Thijssen, 23 jaar tuinman / boswachter geweest en tegenwoordig actief als rattenverdelger en mollenvanger.

Jan vertelt: “Als een boer kippen en vee heeft, heeft hij ratten. Sterker nog, als mensen die in het buitengebied wonen konijnen, kippen of eenden hebben, worden ze ook regelmatig bezocht door ratten. Dat komt door al het dierenvoer dat op de grond blijft liggen. Die mensen bellen me op als ze een rat zien en ik kom dan langs om dat beestje snel en pijnloos aan te pakken”.

Van huis uit is Jan’s grote hobby het jagen. De boeren in de omgeving laten hem en andere jagers graag over hun gronden lopen, als hij dan als tegenprestatie kan helpen met het verwijderen van mollen van hun landbouwgronden. Jan heeft 75 klemmen en hiermee vangt hij jaarlijks zo’n 100 mollen.

Gevraagd naar zijn ervaringen, haalt Jan herinneringen op: “Een boer geloofde niet dat er veel mollen op zijn terrein zouden zitten. Hij daagde me uit om een aantal mollen te vangen. Binnen drie dagen had ik ruim 50 mollen gevangen en bij deze boer op het voorerf gelegd! Die boer had ogen als theeschoteltjes!

Weet je wat het is? Als ik een rat vang, zegt iedereen: “Goed gedaan, Jan!”, maar als ik een mol vang die veel schade aan landbouwgronden toebrengt, zeggen de mensen “Oh, wat zielig!”. Ik houd van de natuur en help de natuur in stand te houden. Aan lagere scholen in Warmond geef ik biologielessen: met de kinderen trek ik de natuur in en dan gaan we waterkevers en dergelijke bekijken. Leerlingen van het Rijnlands Lyceum uit Sassenheim vertel ik alles wat ik weet over bloemen en planten.

Ik ben ook een echte vogelkenner: wanneer ik een vogel zie, weet ik de naam van het beestje. Het is heel goed dat jaarlijks de vogels geteld worden, maar dit kan het beste gebeuren in maart, want dan tel je alleen maar de zogenaamde standvogels: dat zijn de vogels die ook daadwerkelijk in Nederland blijven.

Ook over de kastanjeziekte heeft Jan een duidelijk oordeel. “Over vijf of zes jaar is er geen één Paardekastanje meer in de hele Bollenstreek. In Oegstgeest is momenteel al 100% van deze Kastanjes besmet met de schimmel die de ziekte veroorzaakt. Aangezien er nog steeds geen remedie bestaat tegen deze schimmel, zijn de kastanjes ten dode opgeschreven. De gemeentes en plantsoenendiensten hebben veel te laat actie ondernomen. Het is weer typisch een geval van het verdronken kalf en die put die daarna gedempt wordt. De laatste tijd lijkt het toch al dat er meer bomenziektes zijn. Enkele jaren geleden waarde de Iepenspinkever rond, die alle Iepen aantastte. Ik denk dat al deze bomenziekten komen door de UV-straling die de laatste jaren veel scherper is geworden. Ga maar na, vroeger kon je uren in de zon zitten zonder te verbranden en nu moet je je iedere tien minuten insmeren”.

Ook is Jan de trotse bezitter van maar liefst acht bijenvolken. “Deze beestjes doen zeer nuttig werk en mijn vrouw en ik genieten van de honing die ze aanmaken.

Wat betreft de rattenbestrijding: ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen aan Teylingen. Er lopen gele ratten rond in deze gemeente die we liever kwijt dan rijk zijn, dus als er een rat wordt gezien, bel me dan gerust op!”, zo concludeert Jan.

Als u last heeft van ratten, dan kunt u Jan Thijssen bellen: 071 301 0619.

1 Comments:

At 12:47 p.m., Anonymous Anoniem said...

eh... cognitively !

 

Een reactie posten

<< Home