Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2006

Buitenkaag zet zichzelf op de kaart als watersportlocatie

Buitenkaag – Vijf ondernemers hebben het heft in eigen hand genomen en organiseerden afgelopen weekend allerlei activiteiten voor de waterliefhebbers. Vooral voor de mensen met weinig of geen ervaring met watersporten was dit dé gelegenheid om – vaak gratis – kennis te maken met een speedboot, een zeiljacht, te leren waterskiën of zelfs te roeien met een echte Chinese Drakenboot. Honderden mensen hebben dit evenement bezocht.

door Joep Derksen

De vijf ondernemers van Jachtwerf Möllers, Van der Wansem Service Center, BS Boten enZó, STAR Tracking en ’t Vossenhol, keken op zaterdagochtend met een ervaren blik naar de lucht en zeiden: “Dat wordt regen.” Vanwege het weer duurde het dan ook even voordat het echt druk werd op de Buitenkaag, maar over de beide dagen zijn de ondernemers toch zeer enthousiast over het aantal bezoekers dat langs is gekomen.

En de bezoekers zelf waren ook razend enthousiast! Geen wonder, want als je met een speedboot in volle vaart over de Kagerplassen gaat, kom je met een rode blos van genot op het eindpunt aan. Ook de mensen die wilden, maar niet konden zeilen mochten gratis een half uur mee om het navigeren een beetje onder de knie te krijgen. Er was een aantal personen dat de smaak zo goed te pakken had, dat ze direct intekenden voor vervolglessen.

Leuke dagen

Cees Bil van BS Boten enZó was zeer tevreden over het weekend. “Het waren leuke dagen. Tegenwoordig is de Buitenkaag een moeilijke locatie om mensen binnen te halen, maar we proberen het. Hopelijk komen de mensen vaker terug nu ze weten waar we zitten.”

Ook STAR Tracking hielp mee met de organisatie. Guido Schmidt: “Het is belangrijk dat de Buitenkaag wat doet om zichzelf te profileren. Vandaar dat we dit weekend demonstraties geven van hoe je kunt zeilen, hoe je met een sloep kunt varen en hoe je hard kunt varen. En als de mensen enthousiast zijn geworden, kunnen ze altijd bij ons langs komen voor een kopje koffie!”

Eric van der Wansem, eigenaar van Van der Wansem Service Center, heeft al enkele jaren een weekend georganiseerd waarin mensen konden langskomen om kennis te maken met de watersport. Hij is dan ook de animator geweest voor dit evenement. Zeer enthousiast is hij over het feit dat alle bedrijven aan de Huigsloterdijk zich zo hebben ingezet. “Dit weekend is er om mensen te doen beseffen wat je allemaal op het water kunt doen. Je hoeft echt niet een boot te bezitten om het water op te gaan. Je kunt ook iets huren om vervolgens een dagje te gaan zeilen, varen of met de drakenboot te roeien.”

Veel bezoekers werden verrast door het aanbod van Zeilschool ’t Vossenhol: de mensen mochten gratis een half uur zeilen op de Kaag. Martijn van der Ploeg en Loek van der Kallen hoopten dit weekend ook mensen enthousiast te maken om vrijwillig instructeur te worden tijdens zeilkampweken voor kinderen van negen tot achttien jaar.

Jachtwerf Möllers was enthousiast over de samenwerking tussen de bedrijven. Marcel Verbaas: “Het is dit weekend best wel een beetje koud, met een stevige wind, dus zijn er niet veel mensen gaan waterskiën. Aan de andere kant waren we zeer verrast over het enthousiasme van de mensen om te mogen proefvaren. Dit is een goede gelegenheid geweest om de Kaag in de picture te zetten en even aan de mensen te laten weten dat we er op de Kaag ook nog zijn!”

Knopen

Achter een klein tafeltje zat Jan Zonneveld en hij liet aan de mensen een oud ambacht zien: touw knopen. Veel verrassend mooie kunstwerkjes maakte de gepensioneerde man. Hij legt uit: “Een hoop mensen kopen een boot, maar van een touwtje vastmaken weten ze niets. Ik ben van een uitstervend ras die nog precies weet hoe bijvoorbeeld een paalknoop gelegd moet worden. Ik geef zelf geen cursussen, maar als booteigenaren meer willen weten over het leggen van knopen, kunnen ze contact opnemen met de watersportvereniging Doeshaven in Leiderdorp. Zij organiseren cursussen in het knopen en splitsen.”

Vermeldenswaardig is nog dat er een nieuw magazine voor eigenaars van sloepen en vletten geïntroduceerd werd tijdens dit weekend: het kwartaalblad GodeVaert geeft onder meer een beschrijving van vaarroutes in Nederland, voert testen uit van boten en geeft tips over waar je lekker kunt eten aan het water.

Toerisme lastig onderwerp

Een aantal ondernemers greep de gelegenheid aan om het toeristische beleid van de gemeenten aan te kaarten. “Natuurlijk is het een lastig geval: Kaagdorp valt onder de gemeente Alkemade, Buitenkaag onder Haarlemmermeer en de Kagerplassen onder de gemeente Teylingen. Iedere gemeente spreekt over het stimuleren van het toerisme, maar qua actie en investeringen staat het nog altijd op een laag pitje.” Van der Wansem is betrokken bij de Stichting Promotie Kaag. Deze organisatie wil graag met onder meer de gemeente Teylingen om de tafel zitten om ideeën aan te dragen voor een betere stimulering van het toerisme. “We zijn een echte recreatiegemeente, maar je moet er wel wat mee doen. De recreatie en het toerisme zijn zeer belangrijk. De Kaag is een pareltje in de randstad die we goed moeten beschermen en faciliteren.

De organisatie van het ‘Weekendje Buitenkaag’ was zeer tevreden over de opzet en alle bedrijven waren het eens: “Dit evenement zal volgend jaar zeker navolging hebben. We denken er al over om het dan uit te breiden en zo’n weekend samen op te zetten met de Warmondse Bootshow. Maar dan hopen we wel op beter weer!”