Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2006

Kosten aanschaf parkeerkaart voor gehandicapten omlaag

Wethouder Brekelmans: ‘Ik ben niet blind voor gevoelens van mensen’

Lisse – VVD-wethouder Bas Brekelmans informeerde de commissie Maatschappij en Financiën op 23 augustus over zijn plannen met betrekking tot de hoogte van de leges voor het aanschaffen van een gehandicaptenparkeerkaart. De kosten voor zo’n kaart zijn in een jaar tijd met maar liefst 700% gestegen; van pakweg 32 euro in 2005 naar 227 euro nu.

Brekelmans: ‘Dit is een lastig dilemma. Aan de ene kant moeten de leges kostendekkend zijn. De aanvraag van zo’n kaart betekent veel ambtelijk werk en is gewoon hartstikke duur. Aan de andere kant zorgen de hoge kosten voor deze kaart voor ongewenste maatschappelijke neveneffecten bij doelgroepen die het toch al zo moeilijk hebben. Ik ben niet blind of doofstom en gevoelig voor deze situatie.’
Kostprijs

Het college komt met de oplossing om de eis van kostendekkendheid niet meer te betrekken op individuele leges, maar op de leges als geheel. Dat betekent dat sommige leges, zoals die voor de gehandicaptenparkeerkaart, tegen een tarief lager dan de kostprijs wordt uitgegeven. Maar daar staat tegenover dat de tarieven van andere leges hoger zullen liggen, dan ze eigenlijk kosten. De wethouder noemde een concreet voorbeeld: ‘De kosten gebruikersvergunning om een openbare Barbecue te houden op straat voor meer dan vijftig personen liggen wat minder gevoelig dan voor een kaart voor gehandicapten om te kunnen parkeren.’ Alle vergunningen worden nu door het ambtelijk apparaat nagekeken of ze te duur zijn geworden. Nadat het college bepaald welke leges minder gaan kosten, komt er ook een uitspraak over de leges die dan in prijs omhoog gaan.
Geld kwijt

Het is nog zo dat aanvragers van een parkeervergunning voor gehandicapten het bedrag van 227 euro vooruit moeten betalen. Als de aanvraag wordt afgewezen, is de persoon zijn geld kwijt. Op verzoek van PvdA-raadslid Hans Bet zal de wethouder ook bekijken naar de mogelijkheid om een deel van het geld terug te geven aan de aanvrager, wanneer deze persoon geen parkeerkaart krijgt. ‘De mensen kunnen dan bijvoorbeeld 50% terugkrijgen’, aldus Brekelmans, ‘maar de raad moet beslissen hoe hoog dit percentage in werkelijkheid zal worden.’ De wethouder is wel van mening dat een bepaald gedeelte van het bedrag aan de gemeente moet toekomen. ‘De gemeente wil voorkomen dat mensen een aanvraag voor zo’n kaart doen onder het motto ‘Niet geschoten is altijd mis’.