Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2006

Wethouder De Roon onderzoekt optie uitstel Wet inburgering nieuwkomers

Lisse – Op 21 november heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet Inburgering Nieuwkomers. Dit betekent dat Lisse moet zorgdragen voor het feit dat alle nieuwkomers tussen 16 en 65 jaar zich gaan inburgeren. Gezien het korte tijdsbestek tussen het besluit van de Eerste Kamer en het in werking treden van de wet, 1 januari 2007, hebben gemeenten de mogelijkheid gekregen om vier maanden later deze wet te implementeren.

Wethouder Adri de Roon is deze optie aan het overwegen: ‘Ik heb met de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) overlegd en hen gevraagd of ze er klaar voor zijn. Dit werd bevestigd, maar de details van hoe de ISD alles gaat uitvoeren, moet het college volgende week nog vernemen. Ik wil bij andere gemeenten aftasten of zij ook vier maanden respijt willen hebben om de wet uit te voeren. Hillegom heeft overigens al aangegeven dat zij de invoering niet zullen halen op 1 januari aanstaande.’

Joke Vermeulen moest toch wat van het hart, nu het over dit onderwerp ging: ‘Waarom worden mensen ouder dan 65 jaar niet gevraagd zich in te burgeren? Ik ben daar een beetje verbaasd over want die mensen worden zo niet gestimuleerd om te integreren. De wethouder antwoordde hierop: ‘De wetgever heeft dat bepaald, maar 65+ers mogen wel vrijwillig cursussen volgen. Het is wellicht een kwestie van politieke smaak dat besloten is om bepaalde groepen niet te laten inburgeren, maar als gemeente moeten we gewoon uitvoeren wat de wetgever bepaald.