Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2006

Plan Keukenhof als toeristisch centrum op losse schroeven

Wethouder acht Panorama Tulipland 'de kritische massa'

Lisse – Tijdens de Raadsinformatiebijeenkomst van dinsdag 28 november bleek dat de plannen van de Keukenhof als verzamelpunt van toeristische attracties op losse schroeven blijkt te staan.

Joep Derksen

Een veeg teken aan de wand was het niet op komen dagen van Herman van Amsterdam van Panorama Tulipland, terwijl Walter Jansen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Keukenhof, een presentatie gaf over de toekomstplannen van de Bloemententoonstelling Keukenhof. De toeristentrekker wil de drie parkeerplaatsen vervangen door een grote ruimte waar bezoekers hun auto kwijt kunnen. Ook zullen dan twee van de drie entrees verdwijnen. De extra parkeerruimte zal gecreëerd worden aan de oostzijde, terwijl een ecologische zone langs de Loosterweg Noord wordt aangelegd ter compensatie.

Onderhandelingen

Jansen ziet mogelijkheden om publiekstrekkende evenementen naar de Keukenhof te halen zoals marathons en wielerevenementen. Ook zijn er plannen om de Keukenhof als congreslocatie op de kaart te zetten. De onlangs afgeronde onderhandelingen over het huurcontract met Stichting Kasteel Keukenhof zijn wat dat betreft een stap in de goede richting. Tot 2040 is duidelijk wat de huurkosten zijn, zodat nu andere lange termijnplannen gemaakt kunnen worden.

In 2002 heeft de Keukenhof het besluit genomen om het grootste deel van de activiteiten te richten op de lentetentoonstellingen. ‘De vaste kosten zijn enorm en de extra investeringen wegen niet op tegen het feit dat wij 10 maanden per jaar langer open zijn. Bovendien gebruiken we die tijd om 7 miljoen bollen te rooien, het park weer op te knappen en vervolgens weer 7 miljoen bollen in de grond te planten.’

Gepasseerd station

Wat betreft de plannen die eerder dit jaar in de openbaarheid kwamen om Panorama Tulipland, de VVV, museum de Zwarte Tulp, fietsverhuurbedrijven en restaurants naar de Keukenhof te verplaatsen, was Jansen somber. ‘Dat is een gepasseerd station, heb ik de indruk.
Klaas Egas van het bestuur van Museum De Zwarte Tulp gaf ook zijn visie op samenwerking met de Keukenhof: ‘We zien geen aanleiding om weg te gaan uit het hart van het dorp. We zijn het hele jaar door ’s middags open en de locatie Keukenhof is slechts twee maanden per jaar druk bezocht. Dat is niet aantrekkelijk voor ons. Als er een combinatie van allerlei activiteiten wordt opgezet dat zorgt voor veel bezoekers door het jaar heen, dan kan dat interessant zijn, maar dat moeten we dan bezien. Ook zitten we met het probleem dat een nieuwe locatie ook betekent dat nieuwe huisvesting gevonden moet worden en dat kunnen we niet behappen.’ Carla Kieft van de VVV was iets positiever: ‘We willen best twee maanden per jaar gevestigd zijn tijdens de opening van de Keukenhof. Ook kunnen we ons vestigen in het eventuele toeristisch transferium.’

Wethouder Brekelman’s conclusie was alleszeggend: ‘De komst van Panorama Tulipland is de kritische massa voor de Keukenhof. Als zij niet naar Lisse komen, met hun 75.000 bezoekers, dan is een toeristisch centrum niet haalbaar. Het wachten is dus op het besluit van Panorama Tulipland.’ Brekelmans keek echter ook verder dan de Keukenhof alleen: ‘We zouden moeten denken aan een toeristentrekker in het centrum, zodat de mensen mooie dingen kunnen bewonderen. Misschien is Museum De Zwarte Tulp net niet voldoende aanleiding om toeristen te lokken. Vanuit de ondernemershoek hoop ik van bijvoorbeeld Alverha ideeën te vernemen om meer toeristen naar het centrum van Lisse te krijgen.’