Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juli 2008

Beach Hockey op Noordwijks strand

“Doorgroeien tot Olympische sport”

NOORDWIJK – Op het strand voor Huis ter Duin werd zaterdag 19 juli op twee omheinde velden de nieuwe sport Beach Hockey gespeeld. Twee teams van vijf spelers bestreden elkaar op dit strandvlak van 20 bij 30 meter en speelden met een lichte leren (handbal)bal. Ondanks de af en toe neervallende regen en de straffe wind was er geen wanklank te horen. De twee winnende teams van de vrouwen en mannen mogen 10 augustus strijden om het Nederlands Kampioenschap.

Door Joep Derksen

Floris Jan Bovelander, voormalig hockey-international en olympisch kampioen, en Esther Jonker zijn organisatoren van dit evenement. Bovelander: “We zochten een kleinere vorm van hockeyspel, dat je op één dag in toernooivorm kunt organiseren. Daarom hebben we het Beach Hockey vier jaar geleden opgestart. Het gaat hier niet alleen om het spelen, maar ook om alles wat er omheen hangt: de muziek, sfeer en het gezellig samenzijn.”

Als topsporter streefde Bovelander naar het hoogste resultaat. Wil hij het Beach Hockey zien doorgroeien tot een olympische sport? “Het zou mooi zijn, maar dat is momenteel niet de intentie. De sport moet nog vier jaar doorgroeien en dat heeft te maken met de materialen en de spelregels. Blote voeten en hockeysticks gaan lastig samen en we bekijken het gebruik van speciale sticks, ballen en scheenbeschermers, zodat de deelnemers fanatiek kunnen spelen zonder dat hun veiligheid in het geding komt.”

Populair

De spelers zelf zijn ook enthousiast. Derk van Manen van team Noordwijk Heren 1: “Dit is een nieuwe vorm van hockey en is echt weer wat anders. Het spel wordt steeds populairder, want het aantal teams dat nu meedoet is in vergelijking met vorig jaar verdubbeld. Het grote verschil tussen Beach Hockey en het normale hockey is het zand, dat het spel veel zwaarder maakt. Ook de bal is veel groter en er gelden andere regels. Zo mag je alleen maar de bal met je stick slaan als je je handen ver uit elkaar hebt. Slicen en scoopen mag overigens wel en de beste tactiek is om de bal hoog in de kruising te slaan.”

Schuilend tegen de wind en de regen zit Frouka Dooper samen met haar Hisalis-teamgenoten te wachten tot ze weer het veld op mogen. Over de reden waarom ze meedoen: “Het leek ons erg leuk, alleen jammer van het weer.” Ze kijkt om zich heen: “Ons team bestaat uit meiden tussen de 12 en 14 jaar. De andere teams zijn allemaal ouder dan 18 jaar. Dat is wel jammer, maar in ieder geval hebben we al een keer gelijk gespeeld: tegen het team van de Hoeksche Waard.”
Ook volgend jaar vindt het Beach Hockey weer in Noordwijk plaats. Voor meer informatie:
www.beachhockey.nl.