Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juli 2008

‘Gelijke monniken, gelijke kappen’

LISSE – Het leren van een vreemde taal is geen sinecure, zeker niet wanneer je als Chinese vrouw de polderlandwoorden moet leren spreken. Voor buitenlanders is het Nederlands zeer moeilijk om te leren, zeker waar het gaat om de ‘R’ en de ‘G’, die voor velen onuitspreekbaar zijn. Er zijn echter ook uitzonderingen op die regel: Yanli Zhou (26) kwam op 9 december 2007 naar Nederland en heeft in een half jaar Nederlands leren de niveau’s 1 t/m 4 met goede cijfers afgerond.

Zhou is de partner van Walter Hoogenboom: twee jaar geleden maakte hij een rondreis in China en zij was gids. De liefde kent geen grenzen en de twee bleven intensief met elkaar communiceren. Bovendien bracht Hoogenboom af en toe een bezoek aan China. Zhou en Hoogenboom voelden dat ze voor elkaar bestemd waren en een aanvraag werd ingediend zodat Zhou naar Nederland mocht komen. Eind augustus vorig jaar legde ze het inburgeringsexamen met goed gevolg af, zodat de geliefden elkaar in december op Schiphol in de armen vlogen.

Zhou stortte zich volledig op haar studie Nederlands, zodat ze over enkele jaren volop aan het werk kan: ‘Na mijn staatsexamen kan ik misschien werken bij een reisbureau dat zich richt op Chinese toeristen die naar Nederland komen’, zo laat ze enthousiast weten. Hoogenboom kijkt haar trots aan: ‘Zij heeft zoveel gelaten om hier naar toe te komen en doet er zoveel om het Nederlands te kunnen spreken. Dit is een succesverhaal en dat mag ook wel eens verteld worden.’

Er is een ding wat Hoogenboom niet lekker zit: ‘De Nederlandse overheid heeft geld beschikbaar gesteld aan de gemeenten om inburgeraars financieel te steunen. Waar in gemeenten als Leiden en Amersfoort gretig gebruik wordt gemaakt van deze Vogelaar-gelden van het Masterplan Inburgering, krijgen we bij de gemeente Lisse nul op het rekest. Yanli valt niet onder de voorwaarden die Lisse stelt. Natuurlijk kies je er zelf voor om een partner naar Nederland te halen en je weet dat het veel kost. Maar waarom worden deze kosten niet door Lisse vergoedt als Leiden dat wel doet? Ik wil gerust onze eigen kosten dragen, maar gelijke monniken, gelijke kappen.’
Hoogenboom heeft een verzoek hiertoe ingediend bij het college van burgemeester en wethouders en ook ingesproken bij een commissievergadering. Eind dit jaar behandeld de gemeenteraad de Notitie Inburgeringsvoorziening. Dan wordt duidelijk of de Vogelaargelden ook voor meer inburgeraars in Lisse ter beschikking kunnen komen.