Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 augustus 2008

Een stadionvol mannen knippen

Hans Willemse neemt afscheid

SASSENHEIM – In 45 jaar heeft Hans Willemse een stadionvol mannen geknipt en voor hem is zaterdag 30 augustus de dag dat hij zijn schaar bij HW Mannenkappers neerlegt. “Het kappersvak is een mannenzaak en ik pleit ervoor dat meer jongens naar de kappersschool komen.”

Door Joep Derksen

Een afscheidsinterview vindt Willemse grote kolder, zo laat hij weten. “Waar moet je het over hebben? Dan komt weer een artikel over het feit dat ik al zo lang kapper ben en dat ik uit een kappersfamilie kom. Vier broers en twee zussen van mij zijn ook kapper geworden. Iedereen weet al dat ik kapper ben geworden omdat het moest van mijn vader en dat ik na tien jaar voor een baas te hebben gewerkt, voor mezelf ben begonnen.”

Goed, daar gaan we het dus niet over hebben. Wat is dan de belangrijkste verandering geweest in die viereneenhalve decennia dat hij mannen geknipt heeft? “Er zijn geen veranderingen geweest.” Dit interview gaat lekker vlotjes, zo vinden ook Willemse’s collega’s Jan Willem, Stephan en Clenn, die na een lange werkdag genieten van een lekker biertje. Wat was nou Willemse’s leukste ervaring? “Ik was in 1967 en 1968 varende kapper bij de Holland-Amerikalijn en kon hierdoor veel van de wereld zien. Bovendien hoefde ik hierdoor niet meer in dienst.”

Spijt

Willemse heeft er nooit spijt van gehad dat hij kapper was: “Het is een fantastisch mooi vak: je gaat om met allerlei verschillende mensen en het is altijd gezellig. We hebben de mooiste kapsalon van Zuid-Holland, die bovendien vorig jaar compleet verbouwd is. Meestal hangt hier een echt mannensfeertje, haast een kroegsfeer. Met Francis Hogervorst en het huidige team heb ik prima opvolgers en ik hoop en verwacht dat de zaak nog 120 jaar bestaat.”

Willemse is medeoprichter geweest van het Nationaal Mannenkappers Collectief, dat op 1 januari 2006 is geïntegreerd in de ANKO. “Wij wilden dat kappers meer ondernemers zouden worden, maar dat is niet echt gelukt. Kappers zijn eigenzinnig. Daarnaast probeerde ik de beroepsopleidingen voor het kappersvak in andere banen te leiden, want het is met deze opleidingen droevig gesteld. Ik trachtte in allerlei scholen binnen te dringen, maar heb nooit ergens de bezem erdoorheen kunnen halen. Dat is jammer. Je komt dan namelijk aan de heilige huisjes.”

Zaterdag 30 augustus is de laatste werkdag van Willemse. Wat zou hij nog graag willen zien? “Ik pleit ervoor om te zorgen dat er meer jongens naar de kappersschool komen. Het vak ‘Kapper’ is namelijk een mannenvak.”
HW Mannenkappers, Teylingerlaan 3, Sassenheim, T: 0252 215 212, is ’s maandags gesloten, heeft een afspraaksysteem en op iedere donderdag is het seniorendag. De oudere jeugd kan sparen voor allerlei leuke items, zoals een rugzak.