Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 augustus 2009

Zonnebaden

Column: Wat een week!

De afgelopen tien dagen heb ik het nieuws in Engeland van nabij kunnen meemaken. Twee berichten trokken mijn speciale aandacht: “Sex without condoms can keep you sane” en “Sunbathing too little takes its toll on the body”.

Om maar met de laatste te beginnen: nieuw onderzoek heft uitgewezen dat het gevaarlijk is om te weinig in de zon te zijn. Dit komt omdat het lichaam dan een tekort aan vitamine D binnen krijgt. Dr. Veronique Bataille, die het onderzoek leidde, liet onder meer weten: “Er is zoveel moeite gedaan om de mensen te vertellen over de beschadigende effecten van ultraviolet licht van het zonlicht, dat velen nu extreme maatregelen nemen om niet blootgesteld te worden. Zo dragen mensen het hele jaar door zonnebrandcrème met factor 15 op hun lichaam. Natuurlijk is er een risico als je te veel zonnebaadt, maar om gezond te blijven heb je een beetje zonlicht nodig.”

Vitamine D helpt het lichaam te beschermen tegen onder meer kanker en ziekten als osteoporosis. Zo ongeveer op hetzelfde moment verscheen ook een bericht in de kranten in Nederland met als titel: “smeren, smeren, smeren”. Kern van dit artikel: “Het aantal mensen met huidkanker is de afgelopen jaren flink gestegen van 20.800 in het jaar 2000, tot 36.000 in 2008.” In de UK hebben ze een mooie uitdrukking: “Damned if you do, damned if you don’t”. Oftewel: wat je ook doet, het is nooit goed.

Seks

Het andere krantenbericht verhaalt over professor Stuart Brody van de University of the West of Scotland. Hij stelde dat mensen die regelmatig seks hebben zonder condoom over het algemeen een betere mentale gezondheid hebben dan de rest van de bevolking. “Seks die alleen gericht is op voortplanting zorgt ervoor dat mensen minder snel depressief worden, emotioneel volwassener zijn en minder suïcidaal worden. Een condoom staat letterlijk in de weg om al deze voordelen te bereiken”, aldus de professor. Er is nog een andere kant aan dit verhaal, zo laat de Portugese professor Rui Miguel Costa weten: “Mensen die seksuele relaties hebben waarin ze zich niet comfortabel voelen en dus mentaal onder druk staan, maken eerder gebruik van een condoom.” Aan u te oordelen wie er gelijk heeft.

De eerste hersteltekenen van de door de banken veroorzaakte crisis zijn ondertussen wereldwijd merkbaar. Ook de bankmanagers halen opgelucht adem. Bankmanagers als Bob Diamond, hoofd van Barclays Capital, die tot 2008 jaarlijks maar liefst 50 miljoen pond, ruim 60 miljoen euro, verdiende aan salaris en bonussen. Zijn uitspraak: “Het zou fout zijn om te stoppen met het uitbetalen van grote bonussen. Het uitkeren van bonussen met zeven cijfers (dus tussen de 100.000 pond/euro en 1 miljoen pond/euro) zijn noodzakelijk als we willen dat mensen in onze sector blijven werken.”

De cartoonisten in de verschillende Britse kranten wisten hier wel raad mee. Zo tekende ‘Tim’ een politieagent die voor een hermetisch afgesloten bank stond, terwijl hij de uitspraak deed: “There’s been an outbreak of greedy swine flu”. Een andere cartoonist, ‘Matt’, zette een bankmanager op papier. In de achtergrond is een grafiek te zien waarop de winstpijl weer omhoog gaat. Ondertussen omarmt deze manager een zak met geld en verzucht: “I missed you soooo much”.

Het woord van de week: Betonkernactivering.