Beloften
In mijn columns placht ik te schrijven over landelijk nieuws: of het nu plaats vindt in Amsterdam, Rotterdam of Lutjebroek. Deze week (weken) bevond zich het grootste nieuws onder onze neuzen: de polemiek en problematiek rond de nieuwe Agnes in Voorhout. Om precies te zijn: het door ActiVite terugkomen op beloften die door haar rechtsvoorganger LAS gemaakt zijn aan de bewoners van de oude Agnes.
Deze ultrasenioren die de 80 en 90 jaar ver zijn overschreden, gingen circa vijf jaar geleden akkoord om tijdelijk (een jaar of twee) te verhuizen naar een locatie aan de Boekenburglaan danwel Ravellaan. Hierna zouden ze terug kunnen keren naar het centrum van Voorhout: in een nieuw, groter en beter appartement en met behoud van alle zorgvoorzieningen. De afgelopen jaren vorderde de bouw van de nieuwe Agnes (min of meer) gestaag en eerder dit jaar konden de toekomstige bewoners hun vloerbedekking en gordijnen uitkiezen. Ook werd aan menig dubbelplusser het nieuwe kamernummer doorgegeven.
Op 13 juli kwam op een door ActiVite georganiseerde bijeenkomst voor de bewoners en hun mantelzorgers het bericht dat voor in ieder geval 19 mensen de verhuizing naar de nieuwe Agnes niet door kon gaan. “Er zijn voor hen niet voldoende zorgvoorzieningen die voor deze mensen noodzakelijk zijn om in deze appartementen te kunnen wonen.” Deze mededeling kwam als een donderslag bij heldere hemel. Nadat yours truly het nieuws brak en artikelen hierover in de regionale media en zelfs een landelijk ochtendblad kwamen, raakte de zaak in een stroomversnelling. De politiek van Teylingen greep in met een extra raadsvergadering en wethouder Leo van der Zon kwam terug op zijn eerdere uitspraken dat ‘de gemeente enkel een moreel appèl kon doen’. In een spoedoverleg met de verschillende belangenpartijen rond de nieuwe Agnes is ActiVite zonder twijfel zwaar onder druk gezet, zodat er in de toekomst toch nog voldoende zorgvoorzieningen komen. Op deze manier zullen uiteindelijk toch alle oud-Agnesbewoners terug kunnen naar hun gewenste plek: in het midden van het centrum van ‘hun’ Voorhout. Laat de constructie van die zorgvoorzieningen echter zo spoedig mogelijk klaar zijn, zullen we zeggen: voor 3 maart 2010, de dag van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen?
Zonnen
Ander nieuws was er ook nog deze week. Eerst kwam het bericht dat topless zonnen passé is bij vrouwen onder de 40. De jongere generaties houden liever nog wat lichaamsdelen bedekt: zo valt er nog wat te raden over voor de andere strand- en badgasten. Een mooie egaalbruine zonnekleur blijft echter bij vrouwen (en mannen) van alle generaties favoriet, maar op dat gebied meldde de media slecht nieuws: gezichtsbruiners en zonnebanken zorgen voor een verhoogd risico op huidkanker, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology verscheen. Verdriedubbeltjes: hoe kunnen we nu nog zonnen? Bruine schoensmeer?
Al smikkelend van een zakje m&m’s las ik ook dat de blauwe kleurstof die in die m&m’s zit, mogelijk schade aan het ruggenmerg kan genezen. Nadat Amerikaanse onderzoekers deze stof bij muizen met rugletsel inspoten, konden de diertjes weer lopen. M’n gedachten dwaalden af naar de jaren ’80 van de vorige eeuw: indertijd verscheen er een krantenbericht dat je kanker kon krijgen van het eten van teveel m&m’s. De moraal? Over alles is wel wat slechts of goeds te vinden: eet of zon met mate en zorg voor je lijf. Dan zorgt je lichaam ook voor jou.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home