Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 augustus 2010

Koopzondag maakt tongen los

VOORHOUT – Het gemeentelijk initiatief om de inwoners van Teylingen te vragen wat ze vinden van een permanente koopzondag, maakte de tongen los bij de leden van de stamtafel. Zaterdag 7 augustus spatten de vonken er soms af tijdens de discussie of het zo gewenst was dat de mensen zeven dagen per week boodschappen kunnen doen.

Een meerderheid van de aanwezige stamtafelaars, die allemaal de 40 (ruim) gepasseerd waren, toonde zich tegenstander van het verregaand invoeren van een koopzondag binnen de gemeente. De een maakte zich zorgen om de drukte rond zijn woning op zondag en de ander vond dat de kleine zelfstandige winkeliers de dupe zouden worden van de koopzondagen. Een kleine minderheid van de stamtafelaars die beargumenteerde dat veel tweeverdieners de koopzondagen verwelkomen, zodat de zaterdag niet volgestouwd hoeft te worden met het doen van boodschappen en aankopen voor het huishouden, werd weggewuifd. Ook het argument dat het funshoppen een grote mate aan populariteit wint, maakte geen indruk op de meeste stamtafelaars.

“Ik vind het verschrikkelijk dat de winkels op zondag open gaan, al zal het op termijn wel gebeuren”, oordeelde er een. “De kleine winkeliers moeten dan zeven dagen per week werken. Het geld kunnen de consumenten maar een keer uitgeven en de winkelier wil niet dat dit bij de concurrent gebeurt.” Een ander voegde er aan toe: “Wat is de toegevoegde waarde aan de koopzondag? Wat we normaal in zes dagen besteden, geven we nu in zeven dagen uit. Voor de economie hoeven we het dus niet te doen. Funshoppen? Daarvoor moet je in Den Haag zijn, of desnoods Sassenheim, maar niet in Voorhout.”

Een derde stamtafelaar was wel heel doemdenkerig: “We wonen nu al in Sodom en Gomorra. Ik woon in het centrum en op zondag wil ik een beetje rust hebben!” Een tussenvoorstel om het aantal koopzondagen uit te breiden van de wettelijk toegestane 12 naar 18, werd neergesabeld: “Niks daarvan. Die grootgrutters willen iedere zondag open om de kleine zelfstandige kapot te maken!”
De inwoners van Teylingen kunnen bij de gemeente hun mening geven over de koopzondag via: zondagopenstelling@teylingen.nl.