Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 februari 2011

“Tolerantie is maar een heel dun fineerlaagje”

NOORDWIJK – Veiligheid is maar een relatief begrip: ook in de 21ste eeuw durven veel homoseksuele jongeren zich niet te uiten over hun geaardheid. Tijdens een presentatie van Rob Stoop, voorlichter van het COC Leiden vielen bij een aantal van de VMBO-4 leerlingen van het Northgo College de schellen van de ogen. Tussen de 50 tot 100 van hun medeleerlingen blijken homoseksueel te zijn, terwijl de kinderen maar één persoon kunnen benoemen “die uit de kast aan het komen is”.

“Wat komt er bij je op als we het hebben over homoseksualiteit?”, vraagt Stoop. De antwoorden zijn ontluisteren: “Vies, roze, mongool, poot en anaal”, zijn enkele van de reacties. Van de 22 leerlingen geven acht jongeren aan dat ze van oordeel zijn dat homoseksualiteit niet natuurlijk is. Het is schokkend, zeker gezien het feit dat homoseksualiteit precies veertig jaar geleden voor de wet gelijkgeschakeld werd met heteroseksualiteit en het pas vanaf die tijd niet meer strafbaar was om onder de 21 jaar homoseks te hebben.

Gevraagd naar bekende mannelijke homo’s dreunen de leerlingen bekende namen op: Gerard Joling, Gordon, Paul de Leeuw en Albert Verlinde. Namen vertellen van bekende lesbiennes blijkt een stuk lastiger te zijn. Alleen Ireen Wüst wordt spontaan genoemd. Met enige moeite weten de leerlingen daarna de namen van Claudia de Breij en Barbara Barend te noemen. En Carry Slee: “Echt? Zij ook?!”

Droom

Het percentage mensen dat homoseksueel is ligt tussen de 5 en 10. Dat betekent voor Nederland dus dat hier tussen de 850.000 en 1,7 miljoen Nederlanders zijn die op mensen van hetzelfde geslacht vallen. Dat zijn dus tussen de 1.000 en 2.000 Noordwijkers en 50 tot 100 leerlingen op het Northgo College. “Het kunnen er toch niet zoveel zijn?”, roept een leerling verbaasd uit. Stoop haalt hem uit de droom: “Bijna allemaal durven ze niet voor hun geaardheid uit te komen, uit angst dat ze gepest of – nog erger – genegeerd worden. Vijftig procent van de homojongeren op de middelbare school is zo ongelukkig dat ze over zelfmoord hebben nagedacht. Veel van hen wachten om hun geaardheid openbaar te maken tot ze van de middelbare school af zijn en aan een vervolgopleiding zijn begonnen.”

De leerlingen waren duidelijk onder de indruk en na afloop laat Stoop weten tevreden te zijn met de interactie. Hij geeft aan niet beledigd te zijn als hij leerlingen hoort zeggen dat homo’s “vies” zijn. “Ik ben er alleen maar blij om dat ze het zeggen; dan zijn de reacties echt. Ik heb een broertje dood aan sociaal correcte antwoorden. Als ze zoiets zeggen, hebben ze het over het verschijnsel homoseksualiteit, niet over mij.”

Ervaring

Tijdens zijn COC-gastlessen bij de scholen komt hij iedere keer weer voor een ander gehoor te staan. Deze dag was een aangename ervaring: “Het was een normale klas; eerder een lieve klas.” Over het doel van de lessen die hij en andere vrijwilligers van het COC Leiden geven, laat Stoop weten: “We hopen te bereiken dat jongeren op een andere manier gaan nadenken over wat diversiteit en homoseksualiteit betekenen. We richten ons niet op homoseksuele jongeren, maar op heteroseksuele leerlingen die niet beseffen wat voor effect groepsdruk geeft.”

Het COC Leiden komt al tien jaar bij het Northgo langs om te vertellen over veiligheid en homoseksualiteit. Stoop vertelt: “Ik doe dit al vele jaren en eigenlijk zijn de vragen die je in het verleden kreeg nog steeds dezelfde vragen als nu. Tolerantie is maar een heel dun fineerlaagje. De vooroordelen komen met name terug wanneer kinderen op zoek zijn naar de eigen identiteit en vatbaar zijn voor alles wat afwijkt.” En dat geldt voor alle middelbare scholen in heel Nederland.

3 Comments:

At 8:05 p.m., Anonymous Anoniem said...

excellent points altogether, you just gained a brand new reader.
What may you recommend about your publish that you simply made some days in the past?
Any positive?

Here is my page affordable appliance repair tampa

 
At 6:31 p.m., Anonymous Anoniem said...

I am regular reader, how are you everybody? This piece
of writing posted at this site is really nice.

Also visit my webpage - marketing mix

 
At 11:16 p.m., Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 

Een reactie posten

<< Home