Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juli 2015

200 bomen weg door komst opstijgpunt hoogspanningsverbinding

JOEP DERKSEN

OUD ADE – Vorige week maakte het college van burgemeester en wethouders nog omstandig bekend, dat minister Henk Kamp een brief krijgt over de raadswens voor het onder de grond brengen van de 380kV-hoogspanningsverbinding. Maar nu lijkt het er op, dat die brief helemaal geen nut heeft gehad. Het antwoord van de minister wordt namelijk helemaal niet afgewacht. Het college heeft namelijk besloten om de grond waar die 380kV-kabels komen, te verkopen aan TenneT TSO B.V. Het bedrijf dat die hoogspanningsverbindingen gaat aanleggen. En als toetje op de taart blijkt dat er ook nog eens zo'n 200 bomen verdwijnen.

TenneT is namelijk van plan een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding aan te leggen op het tracé Beverwijk – Zoetermeer (Bleiswijk). Onderdeel van dit project is de bestaande 150kV-hoogspanningsverbinding Zoetermeer-Leiden. Deze laatste verbinding, die door het Ghoybos in Oud Ade loopt, moet tijdelijk worden omgelegd om de nieuwe 380kV mogelijk te maken. Op het stuk bos dat door TenneT gekocht wordt, moet een zogeheten 'opstijgpunt' gebouwd worden. Hiervoor verdwijnen tussen de 170 en 200 bomen. De gemeente krijgt hier 500 euro per boom voor.
Voor de verkoop van dit stuk natuur, een deel van het Ghoybos en als vergoeding voor allerlei andere kosten, krijgt de gemeente 185.000 euro. Wethouder Harry van Schooten vindt niet dat het college de brief naar minister Kamp ondermijnt met dit besluit. 'Dit proces is al lang geleden in gang gezet en we gaan er mee door. Die brief naar minister Kamp blijft recht overeind staan. Als minister Kamp voor een andere situatie kiest, gaan we in gesprek met de partijen hoe we het verder gaan aanpakken.'

Maar wat vindt de gemeenschap van de teloorgang van de bomen? Corrie Uljee laat namens Stichting Groen Licht weten: 'Dit is voor mij nieuw. Ik moet hierover intern overleggen. Ik weet niet wat je er tegen kunt doen. Het is eeuwig zonde; ik vind het heel erg.'