Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juli 2015

Vrijwilligers redden levens

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Er wordt op menig verjaardag nogal wat geklaagd over 'die vluchtelingen' die ons land zouden overspoelen. Maar een groepje van 14 vrijwilligers van Kwadraad zorgen er voor, dat de vluchtelingen die naar Kaag en Braassem komen, een nieuw leven kunnen opbouwen. Twee mensen die dit ervaren hebben zijn Maen Nakrash (26) uit Syrië en Gebremichael Teame Berhe (34) uit Eritrea.

Nadat Berhe een zesjarige opleiding als docent had gevolgd in zijn land, wilde de regering dat hij zich gedurende zijn werkzame leven zou gaan inzetten voor het leger. Zonder enige betaling. Maar zijn vrouw en kinderen moeten ook te eten hebben en daarom besloot hij met zijn gezin Eritrea te ontvluchten. Nakrash is de oorlog in Syria ontvlucht. 'Het leven is daar heel moeilijk. Er is geen werk of elektriciteit. De oorlog heeft alles vernietigd. Ik was eigenaar van een supermarkt in een buitenwijk van Damascus, maar die is vernietigd.'

Beiden zijn blij dat ze nu een eigen huis hebben in Kaag en Braassem, waar ze de nare ervaringen achter zich kunnen laten. Maar voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, is inburgeren niet zo gemakkelijk. Want hoe schrijf je je in bij de gemeente? Wat staat er allemaal in de brieven van de electriciteitsbedrijven en andere ondernemingen waarvan de post binnen komt? En hoe vraag je een uitkering aan voor de tijd dat je nog geen baan hebt? De vrijwilligers van Kwadraad helpen met deze vragen. Daarnaast zijn er vier mensen die de voormalige vluchtelingen ook de Nederlandse taal bijbrengen.

Rob de Blauw is één van de vrijwilligers die helpen: 'We bezoeken de vluchtelingen als eerste in hun eigen huis. Daarna gaan we naar het gemeentehuis om hen in te schrijven, waarna we naar Alphen rijden voor een bijstandsuitkering en ene lening zodat ze meubels kunnen kopen. Ook tonen we hen zaken als Karwei en een winkel in tweedehands spullen. In eerste instantie komen we drie keer per week langs om te kijken hoe het gaat, maar die frequentie wordt steeds minder.' Dit vrijwilligerswerk kan de eerste paar weken best intensief zijn, met name als er ook kinderen bij zitten. Zij moeten worden ingeschreven bij een van de scholen of het consultatiebureau. De scholen hebben onderling afspraken gemaakt over het verdelen van de kinderen van vluchtelingen; zo wordt voorkomen dat er teveel vluchtelingen op één school komen. Dat is noodzakelijk, anders geeft dit een te grote belasting voor de betreffende school omdat vluchtelingenkinderen over het algemeen meer aandacht nodig hebben, onder meer omdat ze een grote taalachterstand hebben.
Berhe en Nakrash hebben inmiddels hun draai gevonden en ook het Nederlands spreken ze best al goed. Ze zijn vol lof over de vrijwilligers van Kwadraad. 'Mijn leven is gered', zo laat Berhe weten. 'En mijn kinderen hebben nu een veel betere toekomst.' Ook Nakrash is dankbaar voor de hulp van de vrijwilligers: 'Ik wist helemaal niet hoe het hier ging met betrekking tot zaken als water en elektriciteit en zij hebben me enorm geholpen!' De menslievendheid van de vrijwilligers blijkt besmettelijk, want Berhe laat weten: 'Ik wil met mijn ervaringen ook andere mensen helpen die vergelijkbare problemen hebben als ze hier in Kaag en Braassem komen wonen.'
De Blauw is hier een groot voorstander van: 'We willen ook graag dat voormalige vluchtelingen een eigen netwerk opbouwen. Vaak lossen ze samen problemen op en hoeven ze hiervoor geen contact met ons op te nemen. We willen juist dat ze zo snel mogelijk zelfstandig zijn.' Ieder jaar worden zo'n 35 vluchtelingen geholpen om in Kaag en Braassem hun draai te vinden. Kwadraad is nog op zoek naar vrijwilligers die hier een handje bij willen helpen; of het nu gaat om taalcoaching of praktische hulpverlening. Wie hierover meer informatie wil hebben, kan mailen naar e.krommenhoek@kwadraad.nl. Voor extra informatie over de inhoud van de werkzaamheden kan ook gemaild worden met De Blauw: papierwinkel@robdeblauw.nl.