Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 december 2015

20.000 euro voor 'saaie nota'

JOEP DERKSEN

LISSE – 'Er zijn geen nieuwe projecten, nieuwe ideeën, nieuwe ambities; in die zin is de cultuurnota 'Aandacht voor cultuur' dan ook een saaie nota.' Deze woorden sprak wethouder Adri de Roon (D66) dinsdag 22 december.

Door de bezuinigingen is het geld dat de gemeente aan cultuur uitgeeft gehalveerd tot 20.000 euro. Maar dat bedrag moet wel verantwoord worden, dus ondanks dat het voor gemeentelijke begrippen weinig geld is, moest er wel een cultuurnota geschreven worden. De Roon presenteerde het eindresultaat. Hij liet weten: 'We houden grotendeels vast van de succesvolle onderdelen van de vorige nota. Dat zijn: het cultureel cafe en de cultuurpagina in een huis aan huisblad.'

Ook blijft er 5.000 euro over voor het organiseren van eenmalige culturele activiteiten. Ieder evenement die hiervoor in aanmerking komt, kan maximaal 1.000 euro ontvangen in 2016. De Roon: 'Dat bedrag was maximaal 1.500 euro. Het wordt allemaal wat knieperiger.' Wat ook blijft, is de wens van het college om de geschiedenis van het dorp in boekvorm te vereeuwigen. Zo moet er nog een boekje 'Lisse in de jaren '80' komen en De Roon heeft ook de wens om het boek 'Lisse in de jaren '90' gerealiseerd te zien. Maar hier moet de gemeenteraad dan wel extra geld voor reserveren.


Verder blijven dit jaar nog bestaan: de culturele educatie, wat samen met scholen en provincie opgezet wordt. Maar ook de dorpsdichter blijft de komende vier jaren het dichtwerk brengen. De huidige dorpsdichter Loos wordt in 2016 vervangen voor een andere dichter. Het presentiegeld van de leden van de commissie Cultuur wordt opgevangen binnen het budget van die commissie. En het zou zo maar kunnen, dat het dorp nóg een kunstwerk erbij krijgt. De Roon: 'In de reserve Kunstwerken is nog ruimte voor één kunstwerk. Het blijkt dat hier 90.000 euro voor beschikbaar is.' Maar poëzieroutes komen er niet meer: 'Daar is geen geld voor', aldus de wethouder.