Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 augustus 2016

Column

Op maandag 15 augustus eindigde het politieke reces (vakantie), waarde columnlezer. Zowel het CDA als de VVD hielden openbare fractievergaderingen. Bij het CDA werden veel onderwerpen besproken, maar bij de VVD bleek de vergadering maar één onderwerp te hebben; de rondvraag. En natuurlijk stond de bijeenkomst geheel in het teken van het afscheid van fractievoorzitter Paul van Emmerik.

Het is al jaren onrustig binnen de gelederen van de VVD en dat leidde er uiteindelijk toe, dat de huidige fractievoorzitter de pijp aan Maarten (of beter gezegd, zijn opvolger Alwin Koek) geeft. Van de handvol aanwezigen kreeg Van Emmerik veel lof toegezwaaid. Ook Ingrid Bader, voorzitter van de afdeling Kaag en Braassem van de VVD, stak haar mening niet onder stoelen of banken. Ze was vol lof over Van Emmerik en gaf aan het heel jammer te vinden, dat hij vertrekt. Op mijn vraag, of ze blij was dat Alwin Koek komt, stelde Bader: 'Ik ga daar geen antwoord op geven'.

Oeps. Met die zeven woorden blijkt het nog lang niet koek en ei te zijn binnen de VVD. Er ontstaat nu een situatie, waarbij de voorzitter van het bestuur blijkbaar niet dolenthousiast is met de komst van de nieuwe fractievoorzitter. Toch moeten zowel het bestuur als de fractie van deze partij de komende jaren samen optreden, omdat er weer verkiezingen aan zitten te komen. Dan ben ik toch benieuwd of Bader en Koek binnenkort hand in hand, of in ieder geval samen, VVD-foldertjes gaan uitdelen op straat.


En het blijkt, dat het tussen Van Emmerik en Koek ook niet meer goed gaat komen. De scheidend fractievoorzitter liet afgelopen maandag weten, dat Koek hem de hand niet meer wil schudden. Een overdracht van de VVD-dossiers heeft dan ook nog niet plaatsgevonden. Bader gaat proberen om de beide kemphanen nog vóór 22 augustus om één tafel te krijgen. Die avond neemt Van Emmerik voorlopig afscheid van de politiek. Maar Koek zal moeten oppassen, zo blijkt uit de woorden van Van Emmerik: 'Ik neem zeker een jaar een sabbatical.' Hierbij een weetje: de volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden pas weer in 2018 plaats.