Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juni 2017

Duurzaamheid wordt duur verhaal

Nieuwkoop – De Co2-uitstoot moet in 2050 nog maar 5% zijn van het huidige niveau. Daarom moet iedere gemeente maatregelen nemen om energieneutraal te worden. Om dat te bereiken, moet Nieuwkoop 26,8 petajoules aan energie gaan opwekken en tegelijkertijd 9,8 petajoules aan energie besparen.

1 Petajoule staat gelijk aan 1 biljard joules. Één Joule is de hoeveelheid energie die nodig is om een gewicht van 98.1 gram een meter op te tillen. Er moet de komende jaren dus flink geïnvesteerd worden in wind- en zonneenergie, geothermie en biomassa. Maar dat kan niet alleen door de gemeente gebeuren, zo laat wethouder Annette Pietersen weten. ,,We hebben LED-lampen in de straatverlichting en gaan duurzame scholen bouwen. Er komt een onderzoek naar hoe we allerlei sportaccommodaties kunnen verduurzamen.'' Toch blijft er voor de gemeente veel werk te verrichten; nog niet alle gemeentelijke gebouwen hebben bijvoorbeeld zonnepanelen.

Ook inwoners en bedrijven zullen de komende jaren duurzaam bouwen; vanaf 2030 is het niet eens meer mogelijk om nieuwe woningen op een gasnet aangesloten te krijgen. De komende decennia komt alles in het teken te staan van het besparen en opwekken van duurzame energie en nu al is zeker, dat dit veel, heel veel geld gaat kosten. Pietersen: ,,Stoppen is geen optie. Het is lastig om te beoordelen hoeveel middelen nodig zijn, maar in de nabije toekomst zijn nog veel meer middelen nodig om de duurzaamheid aan te jagen.''


Pietersen riep de gemeenteraadsleden op: ,,We moeten het goede voorbeeld geven. Niet alleen de gemeente zelf als instituut, maar ook de wethouders en raadsleden moeten het komende jaar laten zien dat stappen gezet worden.'' De gemeenteraad bespreekt dit onderwerp in haar vergadering van donderdag 6 juli.