Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2018

Woningbouwcorporaties zetten in op duurzaamheid


[KAAG EN BRAASSEM] De directeuren van de woningbouwcorporaties 'Woondiensten Aarwoude' (WDA) en MeerWonen maakten woensdag 17 januari hun duurzaamheidsplannen bekend.

Directeur-bestuurder Danny Visser (WDA) liet de raadsleden weten, dat duurzaamheid gaat over meer dan energieverbuik. ,,Het gaat ook over materiaalgebruik en recyclebaarheid.'' Nieuwbouwwoningen van WDA moeten 'bijna energieneutraal' worden en de oudere huizen in het woningbestand worden als eerste duurzamer gemaakt. Met het beter isoleren van die woningen en het aanbrengen van HR-dubbelglas kan het energieverbruik flink omlaag.

Visser toonde met plaatjes aan, dat oudere huizen veel meer energie slurpen, dan nieuwe panden. ,,In Woubrugge zijn de huizen aan de Kerkweg het minst energiezuinig. Dat zijn heel oude woningen. Hoe nieuwer de huizen worden, hoe groener ze zijn. In Leimuiden zijn de woningen aan Kroondomein donkergroen (energiezuinig, JD). Richting het oude lint in het oude dorp is het donkerrood.'' Van warmtepompen moet WDA voorlopig niets meer hebben: ,,De onderhoudskosten zijn tien keer zo duur als bij een CV-ketel. WDA gaat de komende zeven jaar 362 woningen in Kaag en Braassem renoveren. Die huizen krijgen niet standaard zonnepanelen.

MeerWonen pakt het anders aan, zo gaf directeur-bestuurder Peter Hoogvliet aan. ,,We willen de komende drie jaar heel veel gaan doen aan verduurzaming en niet wachten tot dat er allerlei vernieuwingen komen.'' Op iedere eengezinswoning die vrij komt, legt MeerWonen voortaan zonnepanelen aan. Huurders, die dat willen, kunnen ook door MeerWonen zonnepanelen op hun dak laten plaatsen. Hier staat een kleine vergoeding tegenover, maar dat weegt niet op tegen de besparing aan elektriciteitskosten, die het oplevert. Verder gaat MeerWonen 3,5 miljoen euro investeren om 371 woningen duurzamer te maken. Als het aan Hoogvliet ligt, wordt voortaan alle nieuwbouw energieneutraal. Niet alleen de sociale huurwoningen, maar ook de koopwoningen.