Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 oktober 2018

Minder uitkeringen


[KAAG EN BRAASSEM] Het schiet nog niet op met de gemeentelijke ambitie om mensen te 'reïntegreren' naar werk. Dat blijkt uit de 'Monitor sociaal domein' die vorige week openbaar werd gemaakt. De MAG-partners, Driemaster, Tom in de buurt, GO! voor jeugd, Kernteam en Rijnvicus/Serviceplein, maken ieder halfjaar hun resultaten bekend.

Volgens deze organisaties neemt de zelfredzaamheid van de mensen toe. Dat betekent, dat ze meer dingen zelf moeten doen en hen niet alles aangereikt wordt. Het Serviceplein verwijst regelmatig mensen door naar Tom in de buurt. Deze zogeheten 'inzet-kandidaten' moeten een tegenprestatie leveren voor de hulp die ze gekregen hebben. De hoop was, dat ze door een regelmatig (werk)schema ook weer zelfvoorzienend kunnen worden. Maar van de twaalf 'inzet-kandidaten' is er in het eerste half jaar niemand doorgestroomd.

Toch zijn er lichtpuntjes, zo laat wethouder Petra van der Wereld weten: ,,Het werkt weliswaar minder, dan we gedacht hadden. Maar er zijn nu twee mensen, die een vaste baan hebben. Dus langzamerhand zien we de eerste resultaten.'' Er is meer positief nieuws, want het aantal uitkeringen is in Kaag en Braassem het eerste halfjaar afgenomen naar 327.

Wel blijven er mensen, die vragen om schuldhulpverlening en dat lijkt toe te nemen. Vorig jaar vroegen 33 mensen met problematische schulden zo'n schuldhulpverleningstraject aan. In de eerste zes maanden van dit jaar waren dat al 19 personen. Twaalf van deze aanvragers hebben een bijstandsuitkering en zijn alleenstaand. De vrouwen met schulden zijn relatief jong (onder de 30 jaar) en de mannen zijn over het algemeen wat ouder (45+).