Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2018

Rotary Santa Run


Met 1.000 kerstmannen en kerstvrouwen door de stad banjeren

LEIDEN – Op vrijdag 21 december wandelen er in het centrum van Leiden maar liefst 1.000 kerstmannen, kerstvrouwen en kerstkinderen. Zij nemen deel aan de Rotary Santa Run, waarbij de opbrengsten naar vier verschillende (lokale) goede doelen gaat.

Joep Derksen

Daaf Sloos is een van de mede-organisatoren en hij is samen met anderen druk bezig met de voorbereidingen. Hij licht toe, dat de Rotary Santa Run in Nederland al zo'n tien jaar bestaat en dat 58 plaatsen hier aan meedoen. En dit jaar voor het eerst dus ook Leiden. Anders dan de naam 'Santa Run' doet denken, hoef je niet het parcours van zo'n drie kilometer te rennen, stelt Sloos lachend gerust. ,,Iedereen die meedoet krijgt voor het inschrijfgeld van 15 euro (en voor kinderen tot 1,35 meter: 10 euro) een kerstmannenpak, een startnummer en na afloop een mooie medaille. Voor jongens en meisjes zijn er speciale kinderkerstmannenpakken en kerstjurkjes. Maar als je als meisje een kinderkerstmanpak aan wilt hebben, kan dat natuurlijk ook!

De Rotary Santa Run wordt een enorm gezellig evenement; dat is nu al duidelijk. Mede dankzij de vrijwillige inzet van allerlei ondernemers en verenigingen. De deelnemers worden onderweg ook nog eens flink verwend met optredens, gratis drankjes, hapjes en Glühwein. En terwijl je het parcours afloopt, help je tegelijkertijd de Nierstichting en de lokale goede doelen: Merel Foundation (een klein schooltje, waar jonge kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand intensief worden gestimuleerd in hun ontwikkeling en worden voorbereid op hun plaats in de samenleving); zij willen een tovertafel aanschaffen. Ook steun je STUV (zij regelt (tijdelijke) noodopvang en beleiding van uitgeprocedeerde asielzoekers) en Leiden Helpt (onder meer bekend van de Kleding- en speelgoedbank). ,,We hopen dat aan het eind van de Rotary Santa Run een mooi bedrag overblijft voor deze prachtige goede doelen'', zo spreekt Sloos zijn kerstwens uit.

Deelnametickets kunnen besteld worden via: leiden.rotarysantarun.nl (zonder www. in te tikken). Je eigen kerstmannenpak, dat je uiteraard ook de rest van je leven mag houden, kunnen dan op 12, 13 en 15 december opgehaald worden. De Rotary Santa Run begint op vrijdag 21 december om 18:00 uur voor het stadhuis. Het startschot wordt verzorgd door burgemeester Henri Lenferink. Maar niet nadat de deelnemers eerst lekker zijn opgewarmd door Fit4Free en DJ Flor.

Nu al hebben ruim 600 mensen zich ingeschreven voor de Rotary Santa Run en Sloos hoopt en verwacht, dat dit minimaal 1.000 personen worden. Het wandel- en loopparcours is namelijk volledig autovrij en brengt de deelnemers op de mooiste plekjes van Leiden. Via de Steenschuur dwars door het Van der Werffpark, waar een leuk optreden wordt gegeven. In de Doezastraat delen winkeliers plakjes worst uit en bestaat de mogelijkheid om een broodje kaasfondue te kopen waarbij een gedeelte van de opbrengst ook naar de goede doelen gaat, terwijl iets verderop in de Kaiserstraat glühwein en warme chocolademelk gedronken kan worden. Na een rondje om de Pieterskerk wordt bij de Waag soep uitgedeeld. Bovendien mogen alle 1.000 kerstmannen dwars door Museum Boerhaave lopen, waar onder meer de allereerste Nederlandse kunstnier te bewonderen is. Vlak voor het einde van de Rotary Santa Run worden er in de Donkersteeg nog gratis kipnuggets uitgedeeld. De wandeltocht wordt vervolmaakt met de ontvangst van een prachtige deelnemersmedaille. Schaatsliefhebbers mogen daarna nog een uur gratis schaatsen op de drijvende ijsbaan in kerstmannenpak.

Voor meer informatie en om je in te schrijven: leiden.rotarysantarun.nl (zonder www.)