Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2018

Windmolens en zonnepanelenvelden onvermijdelijk


STREEK – Er is geen ontkomen meer aan; de gemeenten in de Rijn- en Veenstreek moeten meewerken aan de komst van zonnepanelenvelden en 150 meter hoge windmolens. Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen en lid van het Dagelijks Bestuur van het samenwerkingsverband Holland Rijnland, liet hier bij de gemeenteraad van Kaag en Braassem geen misverstand over bestaan. De komende weken gaat Spies bij alle gemeenteraden van Holland Rijnland langs om dezelfde boodschap te brengen.

Deze regio moet 'pas' in 2050 energieneutraal worden. Maar voor het jaar 2025 moeten al concrete doelen bereikt worden. Dat houdt een energiebesparing in door de inwoners en bedrijven van 2,5 petajoule. Bovendien moet voor 2,5 petajoule aan duurzame energie opgewekt worden met behulp van zonnedaken, zonnepanelen en windenergie. Die windmolens en zonnepanelen moeten vooral langs de 'bestaande infrastructuur' komen, zoals het spoor, de rijwegen en de kanalen.

Spies: 2,5 petajoule staat gelijk aan dertig joekels van windmolens of heel veel hectares zonnevelden.'' De windmolens en zonnepanelenvelden kunnen niet midden in de stedelijke gebieden komen, dus wordt automatisch gekeken naar het buitengebied, waar nog veel ruimte is. Spies denkt de manier gevonden te hebben, waarop er meer draagvlak komt voor de windmolens. ,,Met PIMBY (Profit In My Backyard) kunnen onze inwoners er ook financieel gemak van hebben. Er zijn heel veel energiecoöperaties aan het ontstaan, die van de inwoners zelf zijn. Zij investeren in zonnepanelen en windmolens en krijgen geld terug in de zin van een lagere energierekening. Als mensen met elkaar investeren in een windmolen, dat gaat het vliegen. We moeten niet meer afhankelijk zijn van de Nuons, de Vattenfalls en Eneco. Maar vooral proberen de kleinschalige initiatieven te stimuleren. Dan ben je minder afhankelijk van die grote broers en zussen.''

De regio Leiden moet ook een duurzaam steentje bijdragen. Maar daar willen ze nog voor 2025 aansluiten op het warmtenet. Zo kunnen bedrijven en inwoners gebruik maken van de overtollige restwarmte uit de Rotterdamse haven. Spies: ,,Met dat warmtenet kan een energiecentrale dicht; dat scheelt CO2-uitstoot.'' Een suggestie, dat de bouw van megagrote windmolens voorkomen kan worden door de komst van een thoriumcentrale noemt Spies: ,,Een illusie. Dat is luchtkastelen bouwen, waar landelijk nul draagvlak voor is. Er is geen ondernemer die wil investeren in welke vorm van nieuwe kernenergie ook. We vergeten om vandaag aan de slag te gaan met de dingen die we vandaag en morgen wel kunnen. Dat weg kijken en alle heil van nieuwe energie verwachten, mag geen excuus zijn om in de richting van 2025 belangrijke stappen te zetten.''