Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2018

Windmolens zijn onvermijdelijk


[KAAG EN BRAASSEM] Voor wie houdt van een open landschap, was woensdag 21 november de dag, dat de harde realiteit onverbiddelijk op de deur klopte. Er komen windmolens en hectares aan zonnepanelenvelden. De vraag is alleen nog; waar die 'duurzame energieopwekkers' moeten komen. Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn en lid van het Dagelijks Bestuur van het samenwerkingsverband Holland Rijnland, maakte dat ontegenzeggelijk duidelijk in een presentatie aan de raadsleden.

En van een idee van inwonerraadslid Aad Blom (VVD) om geen windmolens te plaatsen, maar in plaats daarvan een thoriumcentrale op te zetten in Kaag en Braassem, moest Spies niets hebben. Voorafgaand aan de presentatie van de Holland Rijnland-bestuurder stelde Blom: ,,Van mij mag er gerust een thoriumcentrale in Kaag en Braassem komen. Het afval is kort radioactief; slechts honderd jaar. In tegenstelling tot uranium, dat honderdduizend jaar radioactief blijft.''

Geconfronteerd met deze uitspraak stelde Spies: ,,Een thoriumcentrale is een illusie. Dat zijn luchtkastelen bouwen. Er is landelijk nul draagvlak voor wat voor vorm van nieuwe kernenergie dan ook. Er is geen ondernemer die er in wil investeren. Gaan we met z'n allen achter een nieuw idee aan, terwijl we vergeten om vandaag aan de slag te gaan met de dingen die we vandaag en morgen wel kunnen? Dat weg kijken en alle heil van nieuwe energie verwachten, mag geen excuus zijn om in de richting van 2025 belangrijke stappen te zetten.''

In 2050 moet Nederland en dus ook heel Holland Rijnland klimaatneutraal zijn. Maar de gemeenten hebben vorig jaar al afgesproken, dat er in 2025 een 'tussendoel' moet worden bereikt. Dan gaat het om 2,5 petajoule aan energie te besparen. En tegelijkertijd voor 2,5 petajoule aan nieuwe duurzame energie op te wekken. ,,2,5 petajoule staat gelijk aan dertig windmolens van minimaal 150 meter hoogte, of heel veel hectares zonnevelden'', zo stelde Spies. Overigens hoeft die nieuwe duurzame energie niet alleen met windmolens opgewekt te worden; dat kan ook met zonnedaken en zonnepanelen.

'We' moeten met ons allen van het gas af, maar het is nog niet duidelijk hoe we onze huizen in de toekomst kunnen verwarmen. In het Rotterdams havengebied creëren de daar aanwezige bedrijven heel veel overtollige warmte. En die warmte zou in een leidingennetwerk (het warmtenet) gestopt kunnen worden, om zo de huizen te verwarmen in allerlei steden en dorpen; tot aan Leiden toe. Mocht dat lukken met de Leidse huizen, dan zou daar ook een elektriciteitscentrale dicht kunnen, zo verwachtte Spies.

Waar het gaat om het plaatsen van windmolens; die kunnen niet midden in het stedelijk gebied komen. En dus kijkt Holland Rijnland naar plekken langs de zogeheten infrastructuur, zoals de A4, A44, N207, de vaarwegen en het spoor. In de loop van 2019 wordt waarschijnlijk duidelijk, waar al die windmolens en de zonnepanelenvelden moeten komen.