Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 mei 2019

Wensen kosten geld


ROELOFARENDSVEEN - Aan de oostkant van het bouwgebied Braassemerland moet over een aantal jaren de wijk ‘Waterpark’ verschijnen. Met veel grote kavels, villawoningen en twee-onder-een-kappers. Hier zijn grote stukken grond nog in bezit van particulieren. De gemeente heeft geen haast, om die grond snel te kopen, informeert de wethouder. ,,Er komen eigenaren naar ons toe om te verkopen. Als de prijs aantrekkelijk is, kopen we de grond. Anders niet. Het is voor een deel een bewuste keuze om niet alles nu al te hebben, om niet in dezelfde fout te vallen die we in het verleden hebben gemaakt.’’Kaag en Braassem is namelijk eerder al voor 45 miljoen euro het schip in gegaan, door grondgebieden voor Braassemerland veel te duur te kopen. Dat geld komt niet meer terug, maar er hoeft ook geen geld meer bij, zo verwacht Peters. De verloren gegane miljoenen terugverdienen, zal echter niet lukken: ,,We hebben ambities, bijvoorbeeld op het gebied van sociale woningbouw. We bouwen ook voor starters en mensen, die aangewezen zijn op sociale huurwoningen. We zouden alleen villa’s kunnen bouwen om het geld terug te krijgen, maar dat doen we niet. Onze ambities kosten geld.’’De VVD-wethouder benadrukt: ,,Waterpark wordt geen villawijk, met allemaal panden van miljoenen euro’s. Het blijft Kaag en Braassem, maar Waterpark wordt wel een andere wijk als De Oevers en Op Dreef; die zijn meer verstedelijkt.’’ Het ziet er overigens niet naar uit, dat de nieuwbouwwijk De Poelen heel snel gerealiseerd wordt. Deze wijk is onderdeel van het ambitieuze bouwproject Braassemerland. Maar ongeveer de helft van de benodigde grond is nog altijd in handen van particulieren.


De gemeente heeft al geprobeerd om grond te onteigenen van vier particuliere eigenaren, maar dat mislukte vorig jaar. De grondeigenaren hadden namelijk een bouwplan bedacht om zelf 149 woningen te bouwen (en zo er een aardig zakcentje aan te verdienen). Wethouder Yvonne Peters: ,,We hebben in dit college geen enkel gesprek gevoerd over onteigeningsgesprekken. We hopen, dat we in staat zijn om de gronden in De Poelen aan te schaffen.’’