Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 juli 2006

Botulisme in Lisse

Lisse – Afgelopen week is botulisme geconstateerd in de vijvers in de Poelpolder. De gemeente heeft borden geplaatst om ervoor te zorgen dat mensen niet meer gaan zwemmen op deze locaties. Vanaf 24 juli is het verboden om in alle wateren in Lisse te zwemmen.

Joep Derksen

‘Botulisme moet niet licht worden opgevat. Mensen kunnen ziek worden als ze in contact komen met dieren die zijn doodgegaan aan botulisme. Zonder contact is het echter uitgesloten dat mensen ziek worden’, aldus de woordvoerder van de gemeente Lisse. Om de risico’s voor de volksgezondheid zoveel mogelijk te beperken, heeft de gemeente extra borden laten maken waarop staat: ‘Verboden te zwemmen i.v.m. botulisme’. Deze borden worden bij alle wateren in Lisse geplaatst.

Als een dode vogel gevonden wordt, mag deze absoluut niet aangeraakt worden, maar moet de gemeente gebeld worden: 0252 433 200. Buiten kantooruren, of als er niet wordt opgenomen kan de Lissenaar bellen met: 06 095 8945. Ontstaan er gezondheidsklachten na aanraking met water, zoals diarree, misselijkheid, braken, huid-, oog-, of oorklachten, koorts, raadpleeg dan uw huisarts.

Botulisme komt steeds voor als het een tijdje warm is geweest. In Lisse zijn geen officiële zwemwaterlocaties. Daarom wordt de waterkwaliteit van de singels (sloten en vijvers) in Lisse niet gecontroleerd. De vraag ligt dus voor de hand of dit gevaar voor de volksgezondheid niet voorkomen kan worden. De gemeente ontkent dit: ‘Er bestaan geen preventieve middelen. Zodra het warm wordt en het water stilstaat, kan er botulisme ontstaan.’ Voor meer informatie kan de gemeentelijke website bekeken worden:
www.lisse.nl.